Mester és tanítványai munkáit állítják ki Eszéken

2016. szeptember 14. szerda 17:53

Mester és tanítványai munkáit állítják ki Eszéken

Mester és tanítványai címmel nyílik kiállítás a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara oktatóinak és hallgatóinak alkotásaiból csütörtökön az eszéki Szlavón Múzeum régészeti részlegének épületébe.

A kiállítás a PTE MK festő tanszékén 2013 szeptemberében indult műhelygyakorlat során készült műveket mutatja be.

A műhelygyakorlat kiindulópontja két, Johannes Vermeer festéstechnikájával kapcsolatos, újabb keletű felfedezés volt. Az egyik a vázlatolás és a festés során használt segédeszköz, egy szerkesztőcérna, amely Vermeer valamennyi képén a perspektíva enyészpontjában található. A másik a természetes ultramarin szokatlanul bőkezű használata, amelyek által fénylő színtereket lehet létrehozni.

A kiállítást prof. dr. Lakner Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának dékánja és prof. dr.sc. Helena Sablic Tomic, az Eszéki Egyetem Művészeti Akadémiájának dékánja nyitja meg csütörtökön délután öt órakor.

Köszöntőt mond Losonczy István, a PTE MK festő tanszék tanára, a kiállítás megálmodója Vladimir Šišljagić, Eszék-Baranya megye főispánja, Ivan Vrkić, Eszék város polgármestere, Denis Detling, a Szlavón Múzeum Igazgatója, De Blasio Antonio főkonzul.

 

 

Forrás: PTE