Megszüntetik a párhuzamos képzéseket a PTE és a bajai főiskola között

2013. október 06. vasárnap 11:47

Megszüntetik a párhuzamos képzéseket a PTE és a bajai főiskola között

Egyeztetések zajlanak a nyár közepe óta a Pécsi Tudományegyetem és a Bajai Eötvös József Főiskola között néhány szak és képzés átvétele ügyében. A tárgyalások célja bizonyos képzések párhuzamosságának megszüntetése. Információink szerint Pécsett a felnőttképzési, a közgazdaság-tudományi és a műszaki kar érintett leginkább az ügyben. 

Lengvárszky Attila, a PTE oktatási igazgatója megkeresésünkre konkrétumokat nem árult el, de megerősítette, hogy a tárgyalások a két intézményben folyó párhuzamos képzések megszüntetésére irányulnak.

- Az esetleges párhuzamosságok megszüntetésére és a szorosabb együttműködés kialakítására törekszünk. A cél, hogy ne kioltsuk, hanem erősítsük egymást. A nyár elején vettük fel a kapcsolatot a bajai főiskolával, s a pótfelvételik lezárulta után tovább folytatódott a párbeszéd, hiszen sok különböző érdeket kell figyelembe venni - mondta az igazgató.

Mindenesetre értesüléseink szerint a pécsi felnőttképzési kar égisze alá kerülhet a bajai főiskola andragógia- és informatikus-könyvtáros képzése. Az elképzelések között szerepelhet, hogy a pécsi közgazdaság-tudományi kar Bajára telepítene néhány felsőoktatási szakképzést, cserébe viszont megszűnne a főiskolán folyó alapképzés a gazdálkodás-menedzsment szakon. (Ez nyilván nagyon rosszul érintené a bajaiakat...)

További egyeztetést kíván a környezetmérnöki képzés helyzete. A bajai intézmény ragaszkodik az ott zajló oktatáshoz, s szeretnék, ha Pécsen ez a terület „nem lenne annyira erős". A bajai nemzetközi tanulmányok szak átadása is szóba kerülhet a bölcsészettudományi kar számára, bár ez mindössze pár hallgatót érintene.

Képünkön a PTE közgazdaság-tudományi karának főbejárata látható.

H. L. B.