Megnyílt a Gyermekgyógyászati Klinikán a régió első gyermekszpichiátriai osztálya

2016. február 23. kedd 12:38

Megnyílt a Gyermekgyógyászati Klinikán a régió első gyermekszpichiátriai osztálya

Krízishelyzetek, szorongások, magatartászavarok - egyre több a pszichés probléma a kisgyermekeknél és a fiataloknál. Magyarországon minden öt gyermekből egy pszichés zavarral küszködik. A Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján megnyílt a Dél-Dunántúl első gyermekpszichiátriai osztálya.

Pécsett, a Gyermekgyógyászati Klinikán 1967 óta működött neurológiai és pszichiátriai betegeket egyaránt ellátó osztály, itt kezelték az egész Dél-Dunántúlról érkező kis betegeket születésüktől tizennyolc éves korig, és ugyanitt látták el az ambuláns betegeket is. A klinika speciális feladataiból következően a betegek egy része az egész ország területéről érkezett.

Az elmúlt évtizedek jelentős változásokat hoztak a gyermek-, és serdülőkori esetek ellátásában. Jelentősen megnövekedett a szakorvosi figyelmet igénylő súlyosságú lelki betegségekkel küszködő gyermekek száma, így időszerű volt az önálló pszichiátriai osztály kialakítása. A Klinika mostantól rendelkezik 15 ágyas önálló Gyermek-és Ifjúságpszichiátriai osztállyal, így a régióban a kötelező ellátási feladatot - fekvőbeteg háttérként itt látják el. Az ambuláns részlegen történik a pszichiátriai osztályos felvételt igénylő betegek első vizsgálata, a felvétel ügyintézése, majd a további pszichiátriai és pszichológiai szakvizsgálatok, és az újonnan kialakított osztályon történik a terápia.

Az osztály munkájával párhuzamosan megalakult a Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Tanszék, ahol a Pécsi Tudományegyetem orvos, pszichológus és szociális munkás hallgatóinak graduális és posztgraduális képzése folyik, és a tudományos tevékenység szerveződik.

Forrás: PTE