Még több gyakorlati lehetőséget biztosít a PTE hallgatóinak

2016. február 16. kedd 17:58

Még több gyakorlati lehetőséget biztosít a PTE hallgatóinak

Újabb intézményekkel, szervezetekkel köt együttműködési megállapodást a Pécsi Tudományegyetem Tanárképző Központja.

A 2015 decemberében meghirdetett pályázatra jelentkezők közül 23 civil szervezet, alapítvány, tanoda nyerte el a PTE Partnerintézménye címet, az osztatlan tanárképzés közösségi pedagógiai gyakorlatában való együttműködésre.

A pályázó intézmények, szervezetek az együttműködéssel lehetőséget tudnak nyújtani arra, hogy a hallgatók tapasztalatokat tudjanak szerezni egy adott tanulói korosztály tanórán kívüli, szabadidős tevékenységének (táboroztatás, szakkörök, érdeklődési körök stb.) szervezési, vezetési, programkészítési, közösségépítési területein, felzárkóztatásában, vagy pótvizsgára való felkészítésében. Mivel az 50 órás közösségi pedagógiai gyakorlat teljesítése lehetséges a képzéssel párhuzamosan, iskolaidőben, vagy iskolaidőn túl is, a hallgató választhat, hogy hol szeretné teljesíteni a gyakorlatot.

Az oktatással foglalkozó, vagy oktató-nevelő munkát is végző civil szervezetek pedagógus jelölteket fogadhatnak az Egyetemről a képzésben előírt szakmai gyakorlat teljesítésére, a gyakorlat idejére a hallgató számára mentort biztosítanak, részt vehetnek a PTE által rendezett mentorálással, illetve az intézményi szakmai gyakorlattal kapcsolatos szakmai műhelyek munkájában.

A nyertes szervezetek többségében pécsi és Pécs környéki, komlói, sásdi, bonyhádi, aparhanti székhellyel rendelkező egyesületek, tanodák, de a hallgatók jelentkezését várják partnerintézményként távolabbi, budapesti, szegedi, Győr környéki, zalai egyesületek is. A szervezetek tevékenysége széles lehetőséget nyújt a tanárjelölt hallgatók számára, akik választhatnak abban, hogy hol és milyen tevékenységekben, a tanulók felzárkóztatásában, a hátrányos helyzetű tanulók segítésében, a környezeti nevelésében, vagy éppen a szabadidő hasznos eltöltésében, táboroztatásban szeretnék a civil szervezet munkáját segíteni.

A közösségi pedagógiai gyakorlat partnerszervezetei számára 2016. február 19-én pénteken 11 órától szervez címátadó ünnepséget, és egyben találkozási lehetőséget a PTE Tanárképző Központja. A rendezvényt a Tanárképző Központ főigazgatója, Prof. Dr. Font Márta nyitja meg, köszönti a jelenlévőket Dr. Berke Gyula oktatási rektorhelyettes és Lengvárszky Attila oktatási igazgató. A rendezvényre meghívást kaptak a címet pályázat útján elnyert alapítványok, civil szervezetek képviselői, a PTE tanárképzést folytató karok vezetői és az Egyetem közösségi pedagógiai gyakorlat szervezésében érintett munkatársai is.

Forrás: PTE