Még húsevő növények és bio termékek is vásárolhatók a botanikus kertben

2017. május 21. vasárnap 11:24

Még húsevő növények és bio termékek is vásárolhatók a botanikus kertben

Tizenegyedik alkalommal rendeznek dísznövény kiállítást és vásárt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) botanikus kertjében május utolsó hétvégéjén.

Az idei kiállítás kiemelt növénye a rózsa lesz, melyet több egyesület és cég is képvisel. A hétvége során látványos előadásokon ismerkedhetnek meg az érdeklődők magyar nemesítésű rózsafajtákkal is.

Az eddigi évekhez képest több kiállító mutatkozik be az ország minden részéről, sőt van, aki Spanyolországból hozza el gazdag növénykínálatát. A kis- és nagytermelők a növények szinte teljes spektrumát képviselik: az egynyári és évelő növények mellett cserjéket és fákat, szobanövényeket, különleges mediterrán és trópusi dézsás növényeket, gyógy- és fűszernövényeket, húsevő-rovaremésztő növényeket, kaktuszokat és pozsgásokat, valamint orchideákat lehet majd vásárolni.

A növények mellett több bioterméket is vásárolhatnak a kilátogatók. Így fűszereket, teaféléket, mézes termékeket, kézműves szörpöket és lekvárokat, kézi szappanokat, illóolajokat, tejtermékeket és aszalt gyümölcsöket.

A kiállítás ideje alatt új programként valósul meg az Arborétumok Napja, melynek keretében - a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Arborétumok, a Botanikus Kertek Szövetsége anyagi támogatásával - a vállalkozó kedvűek kézműves foglalkozásokon készíthetnek növényi alapanyagokból használati és dísztárgyakat.

A rendezvény második napján negyedik alkalommal rendezik meg az Európai Növénytudományi Társaság (EPSO) égisze alatt a nemzetközi „Fascination of Plants Day"-t, vagyis a Növények Napját. A kezdeményezés célja, hogy az emberek figyelmét ráirányítsa a növényeknek a természetben és a mindennapi életünkben betöltött alapvető szerepére és hangsúlyozza a növénytudományok jelentőségét a környezetmegőrzés és a fenntartható gazdasági fejlődés összhangjának megteremtésében.

A Növények Napja alkalmából az idén 25 éves Természettudományi Kar támogatásával megvalósuló rendezvényen a Növénybiológia Tanszék munkatársai előadásokkal, mikroszkóp- és műszerbemutatóval, ismeretterjesztő játékkal várják a gyerekeket és az érdeklődő felnőtteket május 28-án, vasárnap 10 és 16 óra között.

A programok a növényvásár belépő jegyeivel látogathatóak.

A kiállítókról és a programokról részletesebben ide kattintva olvashatnak.

Időpont: május 27., 28. (szombat és vasárnap), 10 és 18 óra között
Helyszín: Ifjúság útja 6.

EQM - PTE