Már lehet jelentkezni a PTE új alapképzésére

2016. január 14. csütörtök 16:00

Már lehet jelentkezni a PTE új alapképzésére

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának január 19-ei nyílt napján az érdeklődők már az újonnan induló szőlész-borász mérnök alapképzéssel (BSc) is megismerkedhetnek.

Az újonnan induló képzésben a Pécsi Tudományegyetem három intézménye, a Természettudományi Kar (TTK), a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar (KPVK), illetve a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (SZBKI) vesz részt, a Dél-dunántúli régió borvidékeinek együttműködése mellett.

Ma egy sikeres borász ismérve, hogy két értékre épít: a tradíciókra és a modern tudományos ismeretekre. Ezeket tekintve az új képzés egyáltalán nem új! Gyökerei oly mélyen beágyazódnak a régióba, akár egy öreg szőlőtőke. Pécs ma is a szőlő és a bor nemzetközi városa, a szekszárdi borvidéken is évezredek óta művelik a szőlőt, kultúrája van a bornak és a borfogyasztásnak. A villányi borvidék az ország legismertebb és legelismertebb vörösbor termelő vidéke. A Dél-dunántúli régióban a szőlő-borágazat és a hozzá kapcsolódó turizmus meghatározó gazdasági elem.

A Pécsi Tudományegyetem vonzáskörzetébe több mint 10 ezer hektár szőlőterület tartozik, a képzés vonzáskörzete pedig kiterjed a horvátországi Drávaszög területén található baranyai borútra, illetve a szerbiai Bácska-Bánát gyümölcstermő vidékére is.
A régió szőlészetei és borászatai komoly szerepet vállalnak a képzésben: szakmai gyakorlatos képzőhelyként lehetőséget biztosítanak a gyakorlati ismeretek elsajátítására. Ebben olyan kiváló villányi, szekszárdi és hajós-bajai borászok, mint Bock József, Gere Attila, Takler Ferenc, Heimann Zoltán, Koch Csaba támogatják a képzést.

Bock József (Villány) örül, hogy az egyetemi szőlész-borász képzés a régióban is elindul, munkatársainak is ajánlja a lehetőséget és támogatja őket a jelentkezésben.
Koch Csaba (Borota) hajós-bajai borász örömmel üdvözli a Pécsi Tudományegyetem képzésének elindulását, és várja a diákokat szakmai gyakorlatra a 2014 év pincészete címet elnyert Koch Pincészetbe.

A szakmai elméleti és gyakorlati képzés egyedülálló lehetőségét biztosítják a PTE magasan képzett oktatói és kutatói. Az alapismertek (biológia, kémia, fizika) minőségi elsajátításához a TTK több évtizedes felsőoktatási tapasztalata jelent biztosítékot, az SzBKI munkatársai a nemzetközileg is elismert szőlészeti és borászati kutatások mellett az elmúlt időszakban oktatási gyakorlatot is szereztek.

A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben található hazánk leggazdagabb szőlő génbankja, ami ma több mint 1500 tételből áll, mely a biológiai alapját adja a legaktívabb és legsikeresebb hazai szőlőnemesítési munkának.

A képzésbe külföldi nemzetközi szaktekintélyek is bekapcsolódnak. Dr. Petar Cindric, az Újvidéki Egyetem (Szerbia) emeritus professzora, a PTE díszdoktora olyan sikeres fajták, mint a Bácska és a Panonija nemesítője, 50 év szőlészeti tapasztalatát adhatja át a képzés során. A ménesi (Románia) borvidék elismert borásza, dr. Balla Géza, a marosvásárhelyi Sapientia Tudományegyetem adjunktusa talán azt is elárulja majd jövendő diákjainak, hogyan készül nagyhírű kadarkája.

Forrás: PTE