Klinghammer: mindenkit felvesznek, aki kellő tudással bír

2014. április 19. szombat 10:51

Klinghammer: mindenkit felvesznek, aki kellő tudással bír

A tudományegyetemek taroltak, a kisebb vidéki főiskolák a vesztesek. Több mint tízezerrel többen jelentkeztek az idén felsőoktatási intézményekbe. A tendenciákról Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár beszélt a Duna televízió Közbeszéd című műsorában.

Több mint 106 ezren jelentkeztek idén a felsőoktatásba. Közülük közel 92 ezren állami ösztöndíjas formában szeretnének továbbtanulni. A legtöbben első helyen a műszaki, illetve a gazdaságtudományok képzési terület, valamint a pedagógusképzés valamely szakát jelölték meg.

Az államtitkár azt mondta: megindult az átalakulás, a családok rájöttek arra, 30-40 évre szereznek diplomát, tehát olyat kell választani, ami társadalmilag hasznosul.

Azzal kapcsolatban, hogy a pedagógusképzés feljött a harmadik helyre, Klinghammer István úgy fogalmazott: a pedagógus életpályamodell vonzó, ahogyan vonzó a Klebelsberg-ösztöndíj is.

Azoknak a vidéki főiskoláknak, amelyek most nem annyira népszerűek, az államtitkár adna még 2-3 évet, de szerinte "éreztetni kellene" a finanszírozásban, hogy változtatniuk kell valamit. Azonban vidékfejlesztési szempontból szükség van ezekre az iskolákra - húzta alá, hozzátéve, hogy ezeknek a főiskoláknak le kell vonni a tanulságot, hogy olyan szakokat meghirdetni, amellyel konkurálni kívánnak jobb nevű főiskolákkal, értelmetlen volt. Át kell alakítani az oktatási profiljukat - közölte a politikus.

Azok előtt a középiskolások előtt, akik bizonyítják, hogy motiváltak, nyitva áll az állami ösztöndíjas helyek lehetősége, és mindenkit felvesznek, aki megfelelő tudással rendelkezik, azonban felhívta a figyelmet arra, ezek a diákok egymás konkurenciái is - jelentette ki az államtitkár.

Klinghammer István azt mondta, a felsőoktatási államtitkárság élére még nem kapott felkérést. Hozzátette: akkor vállalná, ha az államtitkárság által kidolgozott felsőoktatási stratégiát folytathatja.


Képünkön
Klinghammer István látható. 

Forrás: hirado.hu