Jön a kancellár? - Krutkinéra továbbra is számít az egyetem vezetése

2014. július 16. szerda 11:51

Jön a kancellár? - Krutkinéra továbbra is számít az egyetem vezetése

A parlament elfogadta a felsőoktatási törvény módosítását, amelynek értelmében a törvényből kikerül a gazdasági főigazgatói poszt, amelynek megtartását, esetleges betöltését az intézmények saját hatáskörébe utalták. Ez a Pécsi Tudományegyetem vonatkozásában Krutki Józsefné főigazgatót (képünkön) érinti, bár a rektori vezetés ragaszkodik személyéhez. A kancellári poszt bevezetése az egyetemek gazdasági menedzsmentjét és a gazdálkodás irányítását érinti. 

Néhány, eddig megválaszolatlan kérdés tisztázódott a felsőoktatási törvény július elején elfogadott módosításakor. A bevezetendő kancellária-rendszer kapcsán világossá vált, hogy a törvényalkotó nem állított nehéz feladatot azok elé, akik kancellárok szeretnének lenni a közeljövőben. A pályázati feltételek között mindössze annyi szerepel, hogy a jelöltnek felsőoktatási intézményben, gazdasági társaságban, központi vagy területi közigazgatásban hároméves vezetői gyakorlattal és felsőfokú végzettséggel kell rendelkeznie.


Noha a PTE kancellári posztjával kapcsolatosan több potenciális jelölt neve is felmerült már a sajtóban pletyka szintjén, Prof. Dr. Bódis József szerint azonban egyelőre még kormányzati szinten sem beszélhetünk konkrét nevekről.

- Nem biztos, hogy a kormányzat is a sajtóban megjelent nevekben gondolkodik. Én felelős kormányzati szereplőket kérdeztem erről, elmondásuk szerint konkrét személyek még nem merültek fel.

Az elfogadott törvény értelmében a gazdasági főigazgatói poszt fenntartásáról az intézmények saját hatáskörükben dönthetnek. A kérdés érinti Krutki Józsefnét, a PTE jelenlegi főigazgatóját. A poszt esetleges megszüntetésével kapcsolatban a rektor a következőképpen nyilatkozott.

- Hogy szükség lesz-e a továbbiakban is a gazdasági főigazgatói posztra, az függ attól, hogy ki lesz a kancellár. Ha olyan kancellárunk lesz, aki gazdasági szakember, akkor nincs szükség ilyen szintű gazdasági pozícióra. Ha nem gazdasági szakember, hanem mondjuk menedzser kerül a PTE-re, akkor szükség lesz a továbbiakban is főigazgatóra. Úgy gondolom, hogy a törvényalkotó pontosan ezt a fajta ellentmondást szerette volna kiküszöbölni. Ez nyilvánvalóan intézményenként fog változni.

A rektor szerint Krutki Józsefnére szüksége van az egyetemnek, természetesen főleg gazdasági területen.

- Azt gondolom, hogy akárki is lesz a kancellár a Pécsi Tudományegyetemen, egy ideig erre a funkcióra mindenképpen szükség lesz.

Arról már most megoszlanak a vélemények, hogy helyi illetőségű, vagy kívülről érkező szakember lenne-e jobb a kancellári posztra.

- A helyi szakembernek nyilván az az előnye, hogy ismeri az egyetemet, a kívülről jövőnek meg az lenne, hogy olyan kapcsolatrendszerrel rendelkezhet, amellyel az egyetemi ügyek, problémák kezelését jobban meg tudná oldani.


 

H. L. B.