Jelentősen nőtt az érdeklődés a PTE Felnőttképzési Kara iránt

2014. április 09. szerda 18:11

Jelentősen nőtt az érdeklődés a PTE Felnőttképzési Kara iránt

A PTE FEEK első helyes jelentkezői létszáma 2014-ben 30%-kal növekedett.

Az elmúlt napokban jelentette meg az Oktatási Hivatal a 2014. évi felvételi jelentkezési adatokat. Ezek alapján a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karára első helyen jelentkező hallgatók száma egy év alatt 30%-kal nőtt. A kar gazdálkodása stabil, a márciusi oktatási statisztikák alapján hallgatói létszáma nőtt.

A kar az elmúlt másfél évben lényegében szakmailag is újrastrukturálódott, ennek eredményeképpen kialakult egy emberi erőforrás gazdálkodással kapcsolatos teljes képzési kínálat. Felsőoktatási szakképzés, alapképzés és a PTE máig legnagyobb első helyes jelentkezői létszámú mesterszaka tartoznak ide, ez utóbbit 2014-től már angol nyelven is elindította a kar. Fejlesztésre került a kultúratudományi képzési terület, ahol a legjelentősebb eredmény a kulturális örökség tanulmányok mesterszak indítása a társkarokkal közösen.

A karon működik az ország legtöbb alapszakos és mesterszakos hallgatót befogadó információ- és könyvtártudományi intézete, a biblioterápia szakirányú továbbképzés ugyancsak ettől az évtől indult el Budapesten. A felnőttképzési területen az elektronikus oktatási rendszerek fejlesztése (e-learning kurzusok meghirdetése minden korosztálynak) és a különösen nagy sikerrel indult Harmadik Kor Egyeteme program emelhető ki, amelyet szeptembertől országos programmá kívánnak kiterjeszteni.

A FEEK komoly lépéseket tett a turizmus képzés fejlesztése irányában, a turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzés az egyik legsikeresebb képzési területként működik a karon. A képzések során a kar lényeges hangsúlyt helyez a szakképzéshez kötődő gyakorlati helyszínek biztosítására, idén már az USA-ban is kínál gyakorlati helyeket az érdeklődő hallgatóknak. A turizmus képzések fejlesztésével kapcsolatos tervek között szerepel idegen nyelvű programok indítása, magyar és külföldi diploma kiadásával.

A nemzetközi fejlesztésekhez tartoznak azok a képzési programok is, amelyeket a külföldi hallgatók számára alakítottak ki. Eddig közel százan érkeztek pécsi részképzésre a volt szovjet utódállamokból (Kazahsztán, Fehéroroszország), májusban további 4 csoport, szintén közel 100 fő érkezik Pécsre.

A bajai Eötvös József Főiskoláról 2014. elején a két intézmény megállapodása alapján hallgatókat és oktatókat is átvett a FEEK. Az együttműködés távlati lehetőségeket is felvet, jelenleg folynak tárgyalások közös képzések kialakítására a határon túli magyar területeken élők számára.

Az elmúlt évek nehezebb időszakait követően ma már e fejlesztési irányok megerősítése és új növekedési lehetőségek felkutatása az elsődleges feladat a FEEK számára.

Forrás: PTE