Japán orvosi delegáció érkezik a pécsi egyetemre

2014. május 10. szombat 17:35

A szakmai és a tudományos kapcsolatok további mélyítése a fő célja a rangos Tokiói Orvostudományi Egyetem látogatásának a PTE Általános Orvostudományi Karán. A két intézmény már régóta gyümölcsöző együttműködést folytat több területen is.

Magas rangú delegáció érkezik Pécsre május 13-án Japánból a Tokiói Orvostudományi Egyetemről (Tokyo Medical University), hogy a további közös munka lehetőségeiről tárgyaljanak a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának (PTE ÁOK) vezetésével. A tokiói intézményt többek között elnöke és a nemzetközi kapcsolatok vezetője képviseli majd.

Azt, hogy nem egyszerű udvariassági látogatásról van szó, jól mutatja, hogy az elmúlt évtizedek során mind a magyar, mind a japán fél számára előnyös együttműködés alakult ki a két intézmény között: az orvoskar több oktatója is Japánban végzett magas szintű kutatómunkát, és a két intézmény között diákcsere program is működik. A tavalyi év során a pécsi orvoskar képviselői, közöttük Dr. Koller Ákos tudományos dékán-helyettes és Dr. Menyhei Gábor tanszékvezető egyetemi tanár tett látogatást Tokióban, ekkor nyílt lehetőség az orvosi technológia csúcsát képviselő sebészeti robotot is kipróbálni a pécsi delegációnak.

A mostani látogatás ennek a vizitnek a folytatásának tekinthető; a két intézmény vezetői többek között a diákcsere program további fejlesztéséről, a tudományos együttműködések jelenlegi és jövőbeni formáiról tárgyalnak, ezenkívül pedig meglátogatják a nemzetközi szinten is elismert Szívcentrumot, illetve a Szentágothai Kutatóközpontot is. A japán küldöttséget május 13-án délelőtt 10 órakor fogadja a PTE ÁOK vezetősége az orvoskaron.