Ismét nagy siker volt a PTE Nemzetközi Estje, jövőre egy hónapos lesz

2016. március 10. csütörtök 16:42

Ismét nagy siker volt a PTE Nemzetközi Estje, jövőre egy hónapos lesz

A Nemzetközi Estet eredetileg azért hozták létre, hogy az orvoskaron végzett külföldi hallgatóknak legyen lehetőségük újra egybegyűlni. Az évek folyamán a rendezvény olyan eseménnyé nőtte ki magát, melyet méltán vár minden Pécsett tanuló külföldi és magyar volt és jelenlegi hallgató. Idén március 5-én került sor a Nemzetközi Estre az Expo Centerben.

 

Az estet az Angol-Német Hallgatói Önkormányzat (EGSC) szervezi, s a hagyománynak megfelelően a jegyekből és az ételkóstolásból befolyt összeget az utolsó fillérig jótékony célokra fordítják.

Az est azzal vette kezdetét, hogy minden csapat bemutatta az országára jellemző táncot, zenét, miközben a színpad körül kialakított asztalokon felsorakoztatták az általuk készített nemzeti ételeiket. A választék végeláthatatlan volt: sushi a japánoknál, falafel a palasztin asztalnál, Weißwurst a németeknél, burek a törököknél és még sorolhatnánk.

„Maqloba-t, falafelt, homeszt, shoarmát és desszertként baklavát készítettünk, összesen öten főztünk az estre készülve" - nyilatkozta a palesztin Mohammed Qawariq, aki a BTK-n folytatja tanulmányait. A törökországi Mahmut Aksu a Műszaki és Informatikai Karon tanul, az Erasmus program keretében egy saç tava nevű ételt készített, ami marhahúsból készül, sok fűszer, egyebek mellett fokhagyma és kömény hozzáadásával.

 

A német Francesca Cordes már egy szemesztert sikerrel abszolvált az orvoskaron, s úgy tervezi, hogy itt is fejezi majd be a tanulmányait. A barátaival egy német kenyérfélével, a Bretzel-lel várták a vendégeket, és az asztaluknál Jägermeister is volt.

Miután mindenki jól lakott, lemozogták a plusz kalóriákat: két terem két különböző zenei stílussal állt a táncolni vágyók rendelkezésére. A hallgatók többsége reggelig ropta, s mindenki felszabadultan és vidáman, csodálatos élménnyel gazdagodva távozott az eseményről.

Jövőre az egyetem 650 éves jubileumához kapcsolódva a Nemzetközi estet egy hónaposra bővítik:

"Megszervezzük a Nemzetközi hónapot, amelyen a különböző kultúrák, gasztronómiai és művészeti világok széles palettája mutatkozhat be reményeink szerint a hosszabb intervallumnak köszönhetően a város, sőt, a régió polgáraival is megismertetve ezeket az értékeket, különlegességeket" - nyilatkozta korábban Zeller Gyula, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettes.

Forrás: PTE - Fotó: Márk Mirkó, UnivPécs