I. Astellas Ifjú Kutató Szimpóziumon - leendő orvosi Nobel-díjasok?

2014. szeptember 26. péntek 16:16

2011-től kezdődően az Astellas Pharma kezdeményezésére három hazai orvostudományi képzést folytató egyetemen indult el olyan ösztöndíj-program, amely alap- és PhD-képzésben részt vevő fiatal kutatók számára biztosít nemes megmérettetési lehetőséget, a díjazottakat pedig saját kutatási terveik megvalósításához segíti hozzá. A kezdeményezés mára beérett, az elmúlt három év legkiválóbbnak ítélt pályázói most közös konferencián mutathatták be kutatásaikat és elért eredményeiket.

A héten rendezték meg a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Dékáni Tanácstermében az I. Astellas Ifjú Kutató Szimpóziumot. Ennek keretében három hazai orvosképzésben érintett egyetem (Pécs, Debrecen és a Semmelweis Egyetem) összesen 13 fiatal tudósa tartott előadást.

Az orvostudomány számos területét átölelő prezentációk között a Pécsi Tudományegyetemről Borbély Éva farmakológiai, Kolláth Dóra immunológiai, Nádasdi Gergő biológiai, Meggyes Mátyás immunológiai tárgyú kutatásait mutatta be.

Nagy öröm és büszkeség számunkra e fiatal kiválóságok kiemelkedően értékes tudományos tevékenységével, kutatásaival megismerkedni, a pálya iránti elhivatottságuknak szemtanúja lenni." - hangsúlyozta a rendezvényen Dr. Nyitrai Miklós professzor, a PTE ÁOK tudományos dékánhelyettese, majd hozzáfűzte: „Érdemes abba belegondolnunk, hogy egy ilyen fórumon nemcsak a magyar orvostudomány jövőjének lehetséges letéteményeseivel ismerkedhetünk meg, de talán a jövő leendő magyar Nobel-díjasaival is."