Húsz éve segítik a súlyos beteg gyerekek szüleit Pécsett

2014. november 16. vasárnap 16:31

Húsz éve segítik a súlyos beteg gyerekek szüleit Pécsett

Nyílt nappal és konferenciával ünnepelték a pécsi szülőszállás két évtizedes fennállását. A rendezvényen Latorcai Csaba államtitkár az intézmény fontosságát hangsúlyozta.

Ismert, hogy a Pécs-Normandia Lions Club legfőbb tevékenysége a dél-dunántúli régióból érkezett és Pécsett kezelt leukémiás, tumoros megbetegedésű gyerekek szülei számára ingyenesen működtetett szülőszállás fenntartása. Egy alagsori helységből indultak 1994-ben két ággyal, ám az objektum mára 10 szobás, 28 ágyas épületté bővült, fürdőszoba, konyha, mosási lehetőség, TV és WIFI elérhetőséggel. Az igénybe vett vendégéjszakák száma 2014-ben már meghaladja a 36 ezret.


A szülők természetesen hálásak a szálláslehetőségért. Sajnos többen visszatérő vendégek, ma már az ország minden részéből, sőt külföldről, elsősorban Erdélyből is érkeznek hozzájuk szülők. Napjainkban a leukémiás és tumoros gyerekek édesanyja, édesapja mellett koraszülöttek anyukái és a gyermekklinika egyéb osztályain kezelt gyermekek szülei, hozzátartozói részére is szálláslehetőséget biztosítanak.

- A segítségnyújtás, az önkéntesség és az ingyenesség azok a fogalmak, amelyek ennek a kiemelten közhasznú szervezetnek a tevékenységét jelentősen meghatározzák - mondta Latorcai Csaba, a kormány kiemelt társadalmi ügyekért felelős államtitkára a modellértékű pécsi szülőszállással kapcsolatos konferencián. Hangsúlyozta: nagyszerű lehetőségről van szó.

A Pécsi Gyermekklinikán ugyanis nem kizárólag pécsi betegek ellátását folytatják, hanem Baranya megye más településeiről, sőt távolabbi megyékből, távolabbi településekről is jönnek ide ellátandó betegek, elhelyezést kereső családok.

Latorcai Csaba úgy fogalmazott, sajnos, nem minden család teheti meg, hogy a gyermek ellátása idejére szállodában szálljon meg, vagy akár azt, hogy a klinika által felajánlott szállást igénybe vegye. A magyar egészségügyi szolgáltató intézmények nincsenek minden esetben felkészülve arra, ha nem csak a beteg ellátását kell megoldani, hanem egy hozzátartozóét is. Az államilag támogatott férőhelyek korlátozott száma miatt nem mindig oldható meg, hogy az intézmény eleget tudjon tenni a kívánalmaknak. Azonban, mint azt a helyettes államtitkár kiemelte, azokban az esetekben, amikor az állam gondoskodó keze rövidnek bizonyul, nagy segítséget tudnak nyújtani a civil szervezetek.

A konferencia meghívottai között kórházlelkészek is voltak, akik a gyermek betegsége miatt nehéz helyzetbe került szülők részére - akár országosan is - információval szolgálhatnak az ingyenes szálláslehetőségről, ezzel is elősegítve anyagi terheik csökkentését.


Képünkön: Latorcai Csaba beszél a konferencián.