Ha a kancellár a programmal szembe megy, a rektor szerint működési zavarok lesznek a PTE-n

2014. augusztus 08. péntek 23:29

Ha a kancellár a programmal szembe megy, a rektor szerint működési zavarok lesznek a PTE-n

Mint ismert, három hete bemutatkozott a Pécsi Tudományegyetem régi-új vezetése. Bódis József rektor mellett Berke Gyula oktatási- és Tóth Kálmán tudományos rektorhelyettes vázolták néhány gondolatukat az universitas előtt álló feladatokról. Lapunknak adott interjúikban az egyetemi vezetők egyebek mellett a jelenleg is zajló átvilágításról, a költségvetési egyensúly szükségességéről, romaképző központ létrehozásáról és a kutatás-fejlesztés erősítéséről beszéltek.

Prof. Dr. Bódis József, a PTE régi-új rektora a Pécsi Újság.hu érdeklődésére elmondta, a jelenleg is folyó átvilágítás a nyár végére fejeződhet be, akkortól kezdődhet el az a döntés-előkészítési folyamat, amelynek eredményeként megszűnhetnek a jelenleg fennálló párhuzamosságok, és megszüntethetők a karok és egyes szakok közötti feszültségek, érdekütközések.


- Rendet kell tenni. Az átvilágítástól azt várom, hogy pontosan, számokban kimutatva meg tudjuk állapítani, hogy ki miben erős vagy gyenge, miről kell lemondani vagy éppen mit kell erősíteni. Ez a jövő záloga. Az átvilágítás eredménye egyfajta tükör lesz, hogy nézzünk szembe magunkkal, ne csak az érzéseinkre alapozva, hanem egy független, professzionális cég által elkészített anyag alapján.

A felsőoktatásban javában folyik a struktúra-átalakítás, a folyamat a bevezetendő kancellária-rendszerrel együttesen minden bizonnyal a PTE mozgásterét is nagyban meghatározza majd.

- Remélem, hogy nem nyúlnak hozzá a költségvetésünkhöz. Figyelemmel követem az államháztartás adatait, így van egy kis félelmem, hogy esetleg újból zárolásnak nézünk elébe. Érdeklődtünk ez ügyben, és úgy tájékoztattak, hogy ha lesz is, az nem lesz akkora mértékű, mint a korábbi években, és az intézményeket nem fogja érinteni. Ez megnyugtató. A kancellária-rendszer bevezetése kapcsán pedig fontos lenne, hogy egységes struktúrájú szervezetté váljunk, egységes gazdasági irányítással. Ha ezt a kancellár hozza magával, aki egyébként az egyetem által elfogadott program mentén dolgozik, akkor nagy segítségünkre lesz. Ha a programmal szembe megy, akkor lesznek működési zavarok, bár bízunk a jobbik változatban - közölte a rektor.

Az egyetemi büdzsét meghatározza a Klinikai Központ gazdálkodása is. A klinikummal kapcsolatos kérdésünkre Bódis professzor a következőképpen válaszolt:

- Az újonnan kinevezett, egészségügyért felelős államtitkár több helyen is úgy nyilatkozott, ebben az évben gyorsított konszolidációt hajtanak végre, hogy a büdzsé egyensúlyba kerüljön. Ígérte, hogy egy hosszabb távú konszolidációs programot is letesznek az asztalra, amelynek a lényege, hogy a hiány ne termelődjön újra. Miért alakul ki az egészségügyben a hiány? Egyrészt a büdzsében - hozzáértők szerint - egy- vagy kéthavi finanszírozás hiányzik. Én mindegyiket el tudom fogadni. A másik probléma, hogy az amortizáció nincs beépítve a költségvetésbe. Ez a kettő a nagy klinikumok esetében kiemelten jelentkezik. De ilyen feltételek mellett is működőképesek vagyunk, év végére a büdzsé egyensúlyát meg tudjuk teremteni.

Az iparkamara egyre növekvő befolyását illetően a rektor vegyes érzelmeiről számolt be.

- Általánosságban tekintve nem érzem, hogy jó lenne ez a tendencia. Ugyanakkor a felsőoktatásnak ki kell szolgálnia a gazdaság igényeit. Az iparkamarát illetően nagyon fontos az együttműködés, mert ők tudják megmondani, hogy milyen szakemberekből milyen arányban, mennyire van szükség. Ezt a részét pozitívnak tartom, en bloc azonban úgy vélem, hogy ne az iparkamara monda meg, hogy hogyan épüljön fel a felsőoktatás. Mi sem mondjuk meg, hogyan épüljön föl az ipar. Ilyen esetben mindig szóba kerül a duális képzés. Gyakorlatorientált képzéseknél kitűnő dolog, legyen is így. De például a bölcsészképzésben nem hiszem, hogy a duális képzés lenne a jövőformáló erő.

A rektor szerint a lassan befejeződő átvilágítás eredményeként biztos, hogy számítani kell a személyi állományt érintő változásokra is, bár nem szeretnének megválni oktatóktól és kutatóktól, sőt, inkább hozni kell azokra a profilokra és szakokra, amelyek gyengébbek.

Berke Gyula oktatási rektorhelyettes a Pécsi Újságnak adott rövid interjújában elmondta, elsődleges céljának tekinti, hogy akár országos központtá váljon a romaképzés.

- A kérdés társadalmi súlya folytán ha máshonnan is, de forrásokat kell találnunk a romák megfelelő szintű képzésére. Elkötelezett vagyok a romaintegráció elősegítése mellett, hiszen roma pedagógusokat kell képezni, akik romákat képeznek. Ez a leginkább járható út. A romológia tanszéket is be kell vonni ebbe a folyamatba, bár az alapvetően a romák tudományával foglalkozik. Így elsősorban az egyetem pedagógusképzésében kellene ezt az aktivitást erősíteni, egészen alulról, az óvodapedagógusok képzésétől kezdve.

Képünk a PTE vezetőinek bemutatkozó eseményén készült. Balra Tóth Kálmán tudományos rektorhelyettes, Bódis József rektor és Berke Gyula oktatási rektorhelyettes.

H. L. B.