Érdekes kérdésekre kaphatunk válaszokat a Kutatók Éjszakáján

2014. szeptember 21. vasárnap 14:45

Érdekes kérdésekre kaphatunk válaszokat a Kutatók Éjszakáján

Az elvesztett agy visszanő? Mi volt a dinoszauruszok előtt? Hogyan láthatjuk a csillagok felszínét? Hogyan is néznek ki a pollenszemek? Mit együnk, mennyit és hogyan mozogjunk? Ilyen és hasonlóan érdekes és izgalmas kérdésekre kap választ az, aki szeptember 26-án (pénteken) ellátogat a Kutatók Éjszakája pécsi helyszíneire.

A sokéves hagyománynak megfelelően idén is kinyílnak a laborajtók, kicsik és nagyok személyesen találkozhatnak a kutatókkal, kipróbálhatják eszközeiket, találmányaikat, megismerhetik a munkájukat előadások és tudományos-szórakoztató programok keretében.

A kutatók a hétköznapokban tapasztalható csodák mögött álló színes egyéniségek - ezt igyekszik bemutatni évről-évre szeptember utolsó péntekén a Kutatók Éjszakája. Egész Európában szeptember 26-án tartják az eseményt, melynek célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, ezáltal minél több fiatalt győzzön meg arról, hogy érdemes a kutatói életpályát választani.

Az idei pécsi programokat a tavalyihoz hasonlóan a Pécsi Tudományegyetem és a Tempus Közalapítvány a Zsolnay Negyeddel együttműködve rendezi meg, a három intézmény hírnevére építve országosan is láthatóvá téve a pécsi tudományos és kutatói életet, az egyetemet és Pécs városát. Ennek érdekében két fő helyszín, az Ifjúság úti PTE TTK campus és környéke, valamint a Zsolnay Negyed ad otthont egy különleges és emlékezetes éjszakának.

A programkínálat összeállításánál figyelembe vettük a korábbi rendezvényekről kapott látogatói észrevételeket, így még több lesz a kísérletes-bemutatós, látványos esemény, valamint a XXI. századi tudományt képviselő Szentágothai János Kutatóközpont is fogad vendégeket. Ugyanakkor újra jelentkeznek az évek óta sikeres programok (fizikai és kémiai kísérletek, egészséges táplálkozás). Visszatér sokak kedvence, a kvízjáték is, ahol a legjobbak értékes ajándékokat nyerhetnek!

Pécsi helyszínek:
PTE Nyugati campus
- Természettudományi Kar (Pécs, Ifjúság útja 6.)
- Szentágothai János Kutató Központ (Pécs, Ifjúság útja 20.)
- ÁOK Gyógyszerészeti szak (Pécs, Rókus u. 2. és Szigeti út 12.)

Zsolnay Negyed (Pécs, Zsolnay Vilmos utca 37.)

További részletek ide kattintva érhetőek el.

Forrás: PTE