Elismert természetfotós a PTE címzetes egyetemi tanára

2012. június 14. csütörtök 16:01

Elismert természetfotós a PTE címzetes egyetemi tanára

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa címzetes egyetemi tanári címet adományozott Szentpéteri L. Józsefnek, aki tavaly első magyarként nyerte el a legnagyobb amerikai természetvédelmi szervezet, a National Wildlife Federation (NWF) 41. alkalommal megrendezett nemzetközi természetfotós versenyének fődíját. A Pécsett biológus kutatóként végzett fotós csütörtökön vehette át a címmel együtt járó, az egyetem címerét ábrázoló ezüst kitűzőt a PTE Tanévzáró Ünnepi Szenátusi Ülésén.

Szentpéterit számos alkalommal díjazták már a legkülönbözőbb sajtó- és természetfotó versenyeken. A Tátorján Természetvédelmi és Fajmegőrző Alapítvány kuratóriumi elnökének természethez való vonzódása már gyermekkorában kezdődött, és végigkísérte életpályáján. A biológus kutatóként végzett fotós a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Növényélettani Tanszékén doktorált. Az első, teljes életciklust bemutató sorozata a tiszavirágokról készült. A képriport felkeltette a National Geographic Magazin érdeklődését is, így Szentpéteri lett az első magyar, aki publikált a kiadványban. Azóta még két nagycikke jelent meg a lapban.

Fotóriporterként elsősorban veszélyeztetett fajokra és élőhelyekre koncentrál, különösen Kelet-Európában. A későbbiekben olyan nemzetközi sajtó- és természetfotó versenyen díjazták már, mint a Focus on Your World; World Press Photo; Wildlife Photographer of the Year; Nature's Best; Pictures of the Year International. Legjelentősebb eredménye az NWF-díj előtt a World Press Photo 2010 első helyezése "Természet - Egyedi" kategóriában volt.

A PTE Tanévzáró Szenátusi Ülésén professzor emeritus, címzetes egyetemi tanári, docensi címek átadására került sor, majd a habilitáltak, valamint a doktori fokozatot szerzők vehették át okleveleiket. Az elismerést átvevők teljes névsora a PTE honlapján megtekinthető.