Elgázolt nyugdíjasokat, s egy kocsmai csetepaté sérültjeit látják el a PTE diákjai a Szent István téren

2016. április 08. péntek 12:21

Hétfőn délután két gyakorlatra kerül sor Pécsett a Szent István téren: a PTE Egészségtudományi Karának hallgatói elsőként egy kocsmai verekedés áldozatait, majd pedig egy magyarul nem beszélő, döntően nyugdíjasokból álló turistacsoport közé figyelmetlenül behajtó biciklista által okozott baleset sérültjeit látják el. A gyakorlat látványosnak és egyedinek ígérkezik. 

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán a képzések gyakorlatorientáltak, mely szakmai és munkaerőpiaci elvárás. A mentőtiszt képzésben a kórházi, és kórházi szakasz előtti professzionális betegellátók képzése folyik, így az ő esetükben ezen elvárások szerinti képzésfelépítés még nagyobb hangsúlyt kap.

A mentőtiszt szakirányon - hasonlóan más ezen képzést végző felsőoktatási intézményhez - részben tantermi keretek közötti szimulációs gyakorlatokkal, részben klinikai és kivonuló mentőgyakorlatokkal biztosított a hallgatók számára a gyakorlás lehetősége.

A képzés minőségének javítását célzó belső felmérésekből kiderült, hogy a hallgatók hiányolják a munkavégzés körülményeinek valóság közeli leképezését, nem tudják a hagyományos módszerekkel szervezett gyakorlatok során megszokni a betegellátással járó stresszel teli környezetet, zavaró tényezőket, a presszió melletti döntéshozatalt.

E reális hallgatói igénynek is megfelelve, az idei évtől a betegellátás körülményeit nemcsak eszközrendszerében, hanem környezeti viszonyai tekintetében is szimulált helyzetekben és helyszíneken valósulnak meg a gyakorlatok a végzős hallgatók számára.

A diákok órarendjében szereplő szimulációs gyakorlat ez alkalommal közterületen kerül megrendezésre, mely során a betegek (felkészített imitátorok) ellátását a végzős hallgatókból kialakított mentőegységeket végzik el, akik a betegellátás teljes folyamatát (riasztástól a kárhely felszámolásáig) végrehajtják.

A szimulációban a most megalakuló kari szimulációs csoport, döntően ETK hallgatókból álló tagjai „játsszák" a sérülteket.

A gyakorlat során egymást követően két kárhely szimulációjára kerül sor: elsőként egy kocsmai verekedés áldozatainak ellátására kerül sor, a második esemény pedig egy magyarul nem beszélő, döntően nyugdíjasokból álló turistacsoport közé figyelmetlenül behajtó biciklista által okozott több sérülttel járó baleset sérültjeinek ellátását igényli.

A gyakorlat látványosnak és egyedinek ígérkezik, ugyanis hasonló, tantervi oktatás keretén belül megvalósított környezeti és sérült szimulációs gyakorlat eddig nem került megrendezésre, így más képzőhelyek számára is mintaként szolgálhat.

Forrás: Pécsi Tudomáynegyetem