Élethű mentőgyakorlatokat végeznek két napig Pécsett

2016. június 01. szerda 17:20

Élethű mentőgyakorlatokat végeznek két napig Pécsett

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoport közösen szervezi meg a „Vírus 2016 - virológiai veszélyek és egészségügyi kockázatok kezelésének regionális szintű megoldása" című gyakorlatot és konferenciát.

Csütörtökön a Pécs-Pogány Repülőtéren délelőtt tíz órakor tűzoltók, Katasztrófavédelmi Mobil Labor, Mentőszolgálat, Rendőrség riasztásával kezdődik a program. Ennek során egy CESSNA 110-es típusú repülőgép kényszerhelyzetet jelent be, majd gyanús fehér por szóródik ki a gép rakterében. A tűzoltók és a mobil labor munkatársai átkutatják a gépet, ezt követően izolációs mentőautót riasztanak a helyszínre.

A feladat ezután mintavételezés, veszélyes anyag beazonosítása, a biológiai anyaggal érintkezett személyzet kimentése, egészségügyi ellátása, majd a 400 ágyas Klinikai Központ Izolációs Osztályára történő szállításuk és a mentesítés lesz.

A gyakorlat 11:15 -kor zárul, délután 13:20-tól szakmai előadások kezdődnek a PTE Szentágothai János Kutatóközpontban.

Pénteken Pécs-Árpádtetőn, a Zuzmó utcában folytatódik a program.

A gyakorlaton épületomlás következtében a romok alatt rekedt emberek mentését  (imitátorok, közösségi szolgálatos diákok, önkéntesek) kell végezni. Ennek során a sérültek osztályozását a nemzetközi protokoll szerint, elsősegélynyújtást, életmentési feladatokat kell ellátni. Ezt követően mélyből mentési feladatokat kell megoldani alpintechnikai eszközök segítségével, majd gyanús laboratórium feldezését, mintavételezést és a veszélyes anyagok elemzését kell elvégezni. A gyakorlat pszichológiai támogatással és krízis intervencióval zárul fél egykor.

Képünk illusztráció.

Forrás: PTE/Baranya Megyei Katasztrófavédelem