Élesítik az egyetemfejlesztést: közbeszerzések sora van már folyamatban

2017. január 10. kedd 16:09

Élesítik az egyetemfejlesztést: közbeszerzések sora van már folyamatban

Hét ajánlattételi szakaszban lévő, és nyolc a 2017. év első félévében kiírásra kerülő közbeszerzési eljárás jelzi, hogy „élesbe fordult" a Modern Városok Program keretében megvalósuló egyetemfejlesztési program. 

A Modern Városok Program részeként 24 milliárd forintnyi forrás nyílt meg a Pécsi Tudományegyetem (PTE) számára, melynek deklarált célja az egyetem versenyképességének javítása, a hallgatói létszám növeléséhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása, a felsőoktatás minőségének javítása és a külföldi hallgatói létszám növelése. A program nagy kihívása, hogy az egyetem modernizációját a térség- és gazdaságfejlesztés kihívásainak megoldásával együttesen próbálja megvalósítani.

Mindezeket szem előtt tartva készítette és folyamatosan készíti elő a PTE a kivitelezési munkák elvégzéséhez, a szolgáltatás- és eszközbeszerzésekhez kapcsolódó közbeszerzési eljárások dokumentációját. A közbeszerzési eljárások típusának megválasztásakor az egyetem a közbeszerzési törvény alapelveinek maradéktalan betartása mellett a lehető legszélesebb körű verseny biztosítására törekszik, hiszen a szándék az, hogy a fejlesztés során a régió vállalkozásai is helyzetbe kerüljenek és profitáljanak belőle.

„Lényeges hangsúlyozni, hogy a 24 milliárdos egyetemfejlesztés nem szűk oktatási program, hanem a régió kiemelt jelentőségű projektje, és reményeink szerint jelentős hatást gyakorol a térség gazdaságára. Egy sikeres, nemzetközi viszonylatban is versenyképes egyetem óriási hatással bír környezetére: lehetőséget ad a régió vállalkozásainak, hatással van a célzott munkaerőképzés kínálatra, az egyetemi beruházások további piaci fejlesztéseket generálhatnak, és a fizetőképes kereslet növekedéséből a helyi kis- és középvállalkozások, szolgáltatók is profitálnak" - szögezte le Jenei Zoltán, a PTE kancellárja.

A Pécsi Tudományegyetem, mint Ajánlatkérő, jelenleg hét ajánlattételi szakaszban lévő közbeszerzési eljárással rendelkezik. A négy építési beruházás, két árubeszerzés és egy szolgáltatás megrendelése tárgyú közbeszerzési eljárás nyílt eljárásként került megindításra, ezért az ajánlati felhívások elérhetőségei a közbeszerzési adatbázisokban korlátozásmentesek.

Forrás: PTE