Egyetemi központot akarnak Kelet-Magyarországon, amerikai pénzből

2016. április 01. péntek 12:24

Szijjártó Péter csütörtökön az Amerikai-Magyar Üzleti Tanácsban tömörült amerikai nagyvállalatok képviselőivel, a General Electric és a Google alelnökével tárgyalt.

A külgazdasági és külügyminiszter a tárgyalások után az MTI-nek elmondta, a Google nemzetközi alelnökével, Ross LaJeunesse-szel folytatott megbeszélésén megállapodás született a magyar startupok közös fejlesztéséről, s arról, hogy az informatikai óriáscég képzési programot is indít Magyarországon. A miniszter ismertette azt a tizenöt pontos csomagot, amely a magyarországi internet-konzultáció alapján készült.

A tervek szerint 2018-ra minden magyar háztartásban elérhető lesz a szélessávú internet, s a kormány az internet áfáját huszonhét százalékról tizennyolc százalékra szeretné csökkenteni. Mivel az Európai Unió szabályai ezt nem teszik lehetővé, ezért Magyarország a visegrádi országokkal tárgyal a közös fellépésről és az uniós szabály módosításáról.

Elmondta, a General Electric (GE) kormányzati kapcsolatokért felelős alelnökével, John Rice-szal tartott találkozó fontosságát az adja, hogy a General Electric a legnagyobb amerikai befektető Magyarországon: a kelet-európai térségben meglévő huszonegy gyárából tizenkettő van az országban. Szijjártó Péter elégedetten nyugtázta, hogy a General Electric a jövőben is, hosszú távon, megbízható partnerként számol Magyarországgal, és növelni szándékozik a magyar beszállítók arányát, amely jelenleg sem kicsi, 78 százalék.

A miniszter az MTI-nek elmondta: a kormány felsőoktatási, ipari egyetemi központot tervez létrehozni, valószínűleg Kelet-Magyarországon, és a mostani tárgyalásokon a General Electric alelnökével megállapodtak abban, hogy ennek az ipari hátterét a társaság biztosítja majd. Ugyanakkor Magyarország - az Eximbank révén - támogatja a GE terjeszkedését harmadik piacon, mégpedig annak érdekében, hogy minél több magyarországi GE-gyár terméke jusson ki ezekre piacokra is.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az Amerikai-Magyar Üzleti Tanácsot - amely a magyar kormány támogatásával az idén februárban alakult - tizennégy olyan amerikai cég, köztük a General Electric, a Citibank, a Johnson & Johnson, a Metlife vagy az Eli Lilly hívta életre, amely Magyarországon aktív és további befektetéseket is tervez. Nekik is részük van abban, hogy tavaly a magyar gazdaság több rekordot is döntött egyebek közt exportban és kereskedelmi többletben, de beruházási rekordot is említett a miniszter.

Ez az eredmény Szijjártó Péter megítélése szerint a magyar-amerikai gazdasági együttműködés nélkül nem született volna meg. "A magyar-amerikai gazdasági kapcsolat egyértelműen sikertörténet" - fogalmazott a miniszter. Fontosnak tartotta hozzátenni, hogy a gazdasági együttműködés - az esetenkénti politikai viták ellenére is - állandóan bővül, 1600 amerikai vállalat százezer magyar embernek ad munkát. Szijjártó Péter emlékeztetett arra is, hogy az Európai Unión kívül ma már az Egyesült Államokba exportál a legtöbbet Magyarország. A növekedés fenntartása érdekében a magyar Eximbank hitelkeretet is nyitott.