Egyetemi birkózó-vb Pécsett: indul a visszaszámlálás

2014. június 13. péntek 13:19

Kevesebb mint egy hónappal a július 8-ai ünnepélyes megnyitó előtt újabb mérföldkőhöz érkezett a pécsi egyetemi birkózó-vb előkészítése: a versenynek otthont adó Lauber Dezső Sportcsarnok teljes műszaki ellenőrzését is magában foglaló ülésén a szervezőbizottság mindent az időterveknek megfelelő állapotban talált, így bátran mondhatjuk, Pécs felkészülten várja a résztvevő 30 ország küldöttségeit.

Mint ismeretes, a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) Pécs Megyei Jogú Város (PMJV) valamint a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. (PSN Zrt.) közreműködésével 2014. 07. 07-12. között rendezi Pécsett 30 nemzet részvételével a XI. Birkózó Egyetemi Világbajnokságot, az idei év egyik legrangosabb hazai rendezésű világeseményét.

A hároméves szervezői munka, amely a pécsi rendezői jog 2011-es lausanne-i elnyerése óta folyik, finiséhez és talán kívülről is leglátványosabb szakaszához érkezett. A Szervezőbizottság aprólékosan áttekintette a számos pontján kimondottan a vb-re megújuló, megszépülő versenyhelyszínt (Lauber Dezső Sportcsarnok), illetve a delegációk szállását is.

A versenyzők és a stábjuk a Pécsi Tudományegyetem Szalay László Kollégiumában pihenheti ki magát esténként, amely Pécs történelmi belvárosától néhány percnyi sétára, a turisztikai látványosságként is emlegetett Tudásközpont és Kodály Központ között található. 2010-ben teljes körű felújításon esett át az épület, így minden szempontból 21. századi körülmények között lesznek elszállásolva a résztvevő 30 ország (Ausztria, Brazília, Bulgária, Csehország, Egyesült Államok, Egyiptom, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Irán, Izrael, Japán, Kanada, Kazahsztán, Kirgizisztán, Lengyelország, Magyarország, Moldova, Mongólia, Németország, Oroszország, Románia, Sierra Leone, Spanyolország, Svájc, Szlovákia, Törökország, Ukrajna) képviselői.

A szervezőbizottság titkára, Téczely Tamás (PTE) részletesen tájékoztatta az egybegyűlteket a további előkészületekről, így a már javában folyó akkreditációk állásáról a verseny hivatalos honlapján e sorok írásáig; a Budapest - Pécs közötti, illetve városon belüli transzferek előkészületeiről; a legkülönfélébb logisztikai feladatokról; a még szükséges technikai felszerelések beszerzéséről; és természetesen már most igyekeznek a szervezők jól előkészíteni a versenyzők, delegációk szabadidejének hasznos eltöltését célzó kiegészítő kulturális programokat, amelyekhez Pécs, „a kultúra városa" nagyszerű lehetőségeket kínál júliusban is.

Kovács György, a MEFS főtitkár-helyettese köszönettel vette és értékelte a különböző szervezői csapatok vezetőinek további beszámolóit, majd a feladatterv pontosítása mellett azzal zárta a megbeszélést, hogy a legtöbb ponton az időtervnek megfelelő a verseny előkészítettsége, azaz minden esély megvan arra, hogy Pécs színvonalas, szakmailag is jól előkészített világbajnokságnak ad majd otthont.

Forrás: PTE