Diploma nyelvvizsga nélkül: többezren érintettek a PTE-n is

2012. január 24. kedd 18:20

Diploma nyelvvizsga nélkül: többezren érintettek a PTE-n is

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) polcain ezerszámra porosodnak azok a diplomák, melyeket a nyelvvizsga hiánya miatt nem osztottak ki a végzős hallgatóknak. A jelenlegi szabályozás szerint az oklevél megszerzéséhez legalább egy, államilag elismert középfokú nyelvvizsgát kell tenni, a 2016-ig államvizsgázók azonban kedvezményt kapnak és oklevelüket egy intézményen belüli nyelvvizsga letétele után is megkaphatják. A pécsi egyetem hallgatóinak is számot kell adniuk nyelvtudásukról, de hogy ez mennyibe kerül majd az intézménynek, egyelőre nem lehet tudni.

A köznyelvben nyelvvizsga-amnesztiaként hívott rendelkezésről még decemberben határozott az országgyűlés. A cél, hogy felgyorsítsák a diplomák kiadását, a nyelvtudást igazoló hivatalos papírok hiánya miatt ugyanis országosan több tízezer oklevél halmozódott fel a különböző egyetemeken, főiskolákon.

Az engedmény azokra vonatkozik, akik 2013-ig államvizsgáznak, de a tanulmányok befejezését követő három évben nem tudják (nem tudták) bemutatni a nyelvvizsga-bizonyítványukat. Ők 2013 és 2016 között így is hozzájuthatnak diplomájukhoz. Ennek ellenére a Pécsi Tudományegyetem hallgatóinak ezt követően is számot kell adniuk nyelvtudásukról, az új felsőoktatási törvénybe az utolsó pillanatban bekerült kitétel szerint ugyanis a felsőoktatási intézményeknek saját maguknak kell megoldaniuk a vizsgáztatást.

- A Pécsi Tudományegyetem már az új felsőoktatási törvény tervezetének ismertté válásakor megkezdte a felkészülést a nyelvvizsgákkal kapcsolatos kérdéskörben is, így nem értek minket felkészületlenül az új rendelkezések - kezdte Lengvárszky Attila, a PTE oktatási igazgatója. Leszögezte: a cél az, hogy az oklevelüket nyelvvizsga hiányában át nem vevők részére olyan nyelvoktatási és vizsgáztatási koncepciót dolgozzanak ki az intézmények, melyet a magyar felsőoktatás minden szereplője támogat, hiszen csak így biztosítható az oklevelek egyenértékűsége.

Ugyanakkor a tervezet jelen állásában a pontos követelmények, személyi és tárgyi feltételek, anyagi vonzatok még nem láthatók, így az oktatási igazgató egyelőre nem tudta megmondani, mennyi pénzébe kerül majd a pécsi egyetemnek a hallgatók vizsgáztatása és nyelvi képzése.

Annyi azonban bizonyos: rengeteg Pécsett végző hallgató gyűjteményéből hiányzik a nyelvvizsga.

- A PTE alapképzésein évente több mint ötezer hallgató záróvizsgázik, és az elmúlt évek statisztikái alapján úgy látjuk, hogy a végzősök mintegy húsz-huszonhárom százaléka érintett, azaz évente mintegy ezer-ezerötszáz hallgatót kellene nyelvvizsgára felkészítenünk - számol Lengvárszky.  

A pécsi egyetem célja - tette hozzá -, hogy a vizsgalehetőséget jó színvonalon, de elfogadható költségen, és lehetőleg hallgatói jogviszonyban tudják igénybe venni a tanulók.


Képünk illusztráció, a PTE egyik diplomaátadó ünnepségén készült.

Palotás P. - Fotó: PTE