Brecht Baal című darabját adják elő a JESZ színészei

2016. április 12. kedd 15:22

Brecht Baal című darabját adják elő a JESZ színészei

Szerdán Brecht Baal című színművét viszi színpadra a Janus Egyetemi Színház.

A színművet, a legenda szerint, az ifjú Brecht négy nap alatt, fogadásból vetette papírra. Ennek szellemében egy fiatal ember gondolatfolyamaként tekintett rá egész életében, melyet haláláig tökéletesített. Így tekintek én is a történetre, mely sok megválaszolhatatlant tartalmaz rólunk emberekről.

Mert mit jelent Baalnak lenni? A szó azt jelenti: úr, tulajdonos, birtokos. Baalnak lenni azt jelenti: mindent megragadni, mindennek belenézni a belsejébe, majd elhajítani, ha már nincs benne több kiélvezni való. Baalnak lenni azt is jelenti, hogy ha már mindent, várost és mezőt, férfit és nőt, szerelmet és gyilkosságot magamba emésztettem, nem marad más, mint önmagam felzabálása. Baal, az állandóságra és öröklődésre képtelen örök élet, amely magában rejti a halál akarását.

A darab egy tehetséges ember ámokfutását mutatja be, és keresztmetszetet ad az egyetemes emberi gyarlóságról, szeretetéhségről, a folyamatos vágyakozásról, mely nyughatatlanná tesz mindannyiunkat.

Mert mi lenne, ha nem a vágyaink hajtanának bennünket?
„Semmi. Olyan, mint a remegő levegő nyári estén. Nap. De nem remeg. Semmi sem remeg. Semmi sem. Semmi. Egyszerűen nincs.
Szél fúj. Már nem fázunk. Eső hull. Már nem ázunk. Vicc van. Nevetés nincs. Megrohadunk.Nem kell várni.

Itt nem marad teljesítetlen kívánság. Itt egyáltalán nem marad kívánság. Itt leszokunk mindenről. A kívánságról is. Így lesz az ember szabad.
És mi lesz a végén? Semmi. Semmi sem. Nem lesz vége."

A darabot Forgách András fordította, Zakariás Máté rendezte.

Az előadás este hétkor kezdődik. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit a [email protected] e-mail címen, valamint a +36 72 501 500/28292; 28291; 28293 telefonos elérhetőségen lehet megtenni.

Forrás: Janus Egyetemi Színház