Bódis József, a PTE rektora szerint nem mindenütt működik jól a kancellári rendszer

2016. február 10. szerda 17:15

Bódis József, a PTE rektora szerint nem mindenütt működik jól a kancellári rendszer

Ünnepélyes keretek között átadták a felsőoktatási intézmények konzisztóriumi tagjainak megbízólevelét szerdán a fővárosban. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora az eseményen azt mondta, az egyetemek vezetése nagy várakozással tekint az új testület működése elé, ugyanakkor kritikát is megfogalmazott.

Palkovics László oktatási államtitkár a rendezvényen azt kérte az új testületek tagjaitól, hogy a felsőoktatási intézmények érdekében végezzék feladataikat.

Huszonkilenc állami intézményben jönnek létre konzisztóriumok. Az oktatási államtitkár rámutatott: a felsőoktatási stratégia fontos eleme a fenntartói érdekek képviseletének erősítése, ennek része volt a kancellári funkció bevezetése, és ide tartozik a konzisztóriumok megalakítása is.

Kifejtette: az újonnan megalakuló testületek előzetes egyetértése szükséges az intézményfejlesztési tervek, az éves költségvetés, beszámoló a vagyongazdálkodási terv elfogadásához.
Az egyes kérdésekben a végső döntést továbbra is a szenátus hozza meg, de akkor kerülhet elé egy-egy téma, ha az egyeztetés megtörtént - jelezte.

A konzisztórium tagja a rektor és a kancellár, három tagot pedig az oktatásért felelős miniszter delegál az intézmény gazdasági-társadalmi környezete, az intézmény és a hallgatói önkormányzat javaslatára. A testületekbe az egyetemet fontosnak tartó, de a saját területükön kiváló munkát végző szakemberek kerülhettek.

A tagok megbízatása öt évre szól, újraválaszthatók és társadalmi munkában végzik a tevékenységüket - jelezte Palkovics László, aki szerint a konzisztóriumok tevékenysége minőségi váltást hozhat a felsőoktatásban.
Tevékenységükhöz a tárca minden támogatást meg fog adni - hangzott el.

Szólt arról is, hogy 2013 óta folyamatosan nő a központi költségvetési források összege, a 2015-ös 201 milliárdról idén 254 milliárdra, jövőre 264 milliárdra.
Palkovics László úgy fogalmazott, hogy ambiciózus célokat tűztek ki a felsőoktatás megújítása érdekében, az eredmények azonban nem azonnal mutatkoznak meg, ehhez mintegy 15 évre van szükség. A felsőoktatási stratégiával összefüggésben kiemelte: a munkaerő-piaci elvárások rendkívül fontosak, és az igazodó képzési struktúra kialakítására van szükség.

Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke azt mondta: az egyetemek választott állami vezetése nagy várakozással tekint a konzisztóriumok működése elé.
Azt is gondolja, hogy elősegíthetik az egyetemek oktatási, kutatási funkciója mellett a társadalom és a gazdasági élet felé való nyitottság növelését.

Az MRK elnöke ugyanakkor a kancellári rendszerről kritikát is megfogalmazott. Azt mondta, a kancellári rendszer az intézmények többségében jól működik, de nem mindenütt. Az intézmények egy részében továbbra is megosztottság jellemző, ami felesleges pluszenergiákat visz el.

Képünkön: Bódis József beszédet mond a Budapesti Gazdasági Egyetemen. 

MTI - Fotó: MTI/Bruzák Noémi