Balog szerint a HÖOK-ot csak a szájkarate érdekelte - FRISSÍTVE

2012. december 19. szerda 09:17

Frissítve: 2012. december 19. szerda 10:25

Performansz, balhé, szájkarate - ezekkel a szavakkal emlékezett Balog Zoltán a diákokkal tartott keddi találkozóra. A kormány szerdán dönt a pedagógusképzés plusz ösztöndíjairól.

A kormány mai, szerdai ülésén foglalkozik a felsőoktatással, egy nappal azután, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere találkozott a hallgatók képviselőivel. A tárcavezető a félbeszakadt keddi egyeztetésről a 180 percben azt mondta, azt nem nevezné tárgyalásnak, ahogy a diákok képviselői sem.

A miniszter szerint partnerei kikérték maguknak, hogy tárgyalás lenne az összejövetel. „Azért jöttek, hogy bejelentsék, nem akarnak tárgyalni. Ehhez képest megállapodtunk egyórás megbeszélésben, és előtte két perccel távoztak, tehát ilyen értelemben a tárgyalások megszakítása két percről szólt" - mondta Balog Zoltán. A politikus úgy véli, az egész akciót, ma divatos szóval élve, performansznak lehetne nevezni, amely azt akarta jelezni, hogy a diákok továbbra is keménykednek, és az utcán szeretnék kifejezni a véleményüket.

Ezzel szemben lehetett volna értelmes párbeszéd a diákokkal, akik nem voltak egységesek, voltak köztük olyan hallgatói vezetők, akik szerettek volna konkrétumokról is beszélgetni. Sajnos erre nem volt lehetőség, és az is sajnálatos, hogy aztán szájkarate lett abból, mi történt az összejövetelen - fogalmazott Balog Zoltán.

A miniszter hozzátette, kezdeményezni fogja a beszélgetésről készült jegyzőkönyv, illetve felvétel közzétételét, amiből kiderül, a diákok nem a megegyezés szándékával érkeztek, hanem inkább balhét akartak csinálni. „Ez csak részben sikerült, én igyekeztem megőrizni a nyugalmamat" - mondta Balog Zoltán, aki bízik benne, hogy lesz még olyan tárgyalás, ahol érdemi dolgokról tudnak beszélni.

A politikus megjegyezte, a kormányoldal részéről a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) képviselőit hívták meg a tárgyalásra, ahol azonban más diákszervezetek is megjelentek, akiknek a tagjai az elején bejelentették, hogy ennek az egésznek nincs semmi értelme. Arra a kérdésre, hogy akkor miért jöttek el, azt válaszolták, ők a tanácsadók, és „attól kezdve fülbesuttogás alapján ment egyfajta csoportdinamika" - tette hozzá.

 

A tárcavezető, mint mondta, az egyeztetésen konkrét bejelentéseket tett, ezért nem igaz az a vád, hogy a felsőoktatás ügyében már előre eldőlt minden. A diákok megelőzhettek volna még egy-két döntést, másrészt szerdán lesz az a kormányülés, ahol a felsőoktatás kapcsán igazán fontos dolgok kerülnek terítékre.

Balog Zoltán szerint nyilvánvaló, hogy egyesek saját politikai céljaikra akarják fölhasználni a diákok elégedetlenségét, amibe minden más elégedetlenséget is be akarnak csatornázni. A kormányzat célja pedig az, hogy megértesse, sem keretszám, sem tandíj nincs - aminek a bevezetésén soha nem gondolkodtak - tette hozzá a miniszter, aki úgy véli, ezt a diákok meghallották, csak még a diákvezetők nem.

A szerdai kabinetülés kapcsán az Emmi vezetője elmondta, várhatóan szó lesz az állam szempontjából kiemelkedően fontos szakmacsoportok, például a pedagógusok képzéséről, amit a kormányzat külön rendszerben képzel el. Mivel a tanárság nem nagy jövedelmet termelő szakma, az állam úgy szeretné finanszírozni az érintett hallgatók tanulmányait, hogy plusz ösztöndíjak biztosít a megélhetésükre.

Az ülésen arról is szó lesz, hogy a sportteljesítmények ösztönzésére milyen ösztöndíjrendszert hoznak létre, és beszélni fognak arról is, hogy a keretszámok eltörlése után, milyen rendszerű legyen a felvételi eljárás. A kérdés, hogy milyen módon szabályozható az a kapacitás, amit az egyetemek képesek felvenni, és hogy hol kell meghúzni azokat a ponthatárokat, amik a minőségi követelményeket nyilvánvalóvá teszik - mondta a tárcavezető, aki hozzátette, a felvételi tájékoztatót a kormánynak december 31-ig kell nyilvánosságra hozni, ami meg is fog történni.

FRISSÍTVE:
(10:25)

Ülősztrájkba kezdett a Parlamentnél a HÖOK elnöke

Ülősztrájkba kezdett a tervezett felsőoktatási átalakítások és a keretszámok csökkentése elleni tiltakozásul a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke szerda délelőtt.

Nagy Dávid, aki a kormányülés kezdetekor foglalta el az Országgyűlés épületével szemben felállított széket, az MTI-nek azt mondta: addig sztrájkol, amíg sajtótájékoztató vagy személyes tájékoztatás keretében információt nem kap a kormány üléséről. Ha ez megtörténik, délután "állampolgárként" csatlakozik a diákdemonstrációhoz, ha nem, akkor akár éjszakára is marad. Hozzátette: rendszeres orvosi ellenőrzésben részesül.

Nagy Dávid felidézte a hallgatói szervezet korábbi bejelentését, hogy minden országgyűlési képviselőnek levelet küldenek, és arra várnak választ tőlük, hogy egyetértenek-e a felsőoktatási keretszámok csökkentésével. A leveleket szerdán feladták - tette hozzá.

 

 


Forrás: Kossuth Rádió, 180 perc