Az orvoskar a Grupo Milton területét is szeretné, de a spanyolokkal tárgyalni nehézkes

2013. április 21. vasárnap 19:50

Az orvoskar a Grupo Milton területét is szeretné, de a spanyolokkal tárgyalni nehézkes

A felsőoktatásban zajló struktúraváltás egyik legfontosabb hatása, hogy az egyre kisebb gazdálkodási autonómiával rendelkező intézmények egyre több külföldi hallgató Magyarországra csábításával kénytelenek növelni saját bevételeiket. A külhoniak által fizetett tandíjakból és egyéb járulékos költségekből befolyó összegek nemcsak egy-egy egyetem, hanem közvetve az önkormányzatok kasszájára is jótékony hatással lehetnek. Pécsett az orvostudományi karon tanul a külföldi hallgatók több mint kilencven százaléka, így nem meglepő, hogy a fakultás tervei között szerepel az oktatási helyszínek bővítése, amit (részben korábbi) városi ingatlanok hasznosításával biztosítana.

A PTE Általános Ovostudományi Karán (ÁOK) 1984 óta angol, 2004 óta pedig német nyelvű képzésen vehetnek részt a külföldi hallgatók. A pécsi universitason jelenleg mintegy 1800 külhoni diák tanul, több mint kilencven százalékuk az orvosi fakultáson folytat tanulmányokat.

Prof. Dr. Miseta Attila, az orvostudományi kar dékánja korábban már többször is úgy nyilatkozott a Pécsi Újságnak, hogy bővítené szeretné a főleg a külföldi hallgatókra épülő oktatási kapacitást. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy megfelelő színvonalú szaktermek és előadók álljanak rendelkezésre. A kar tervei között szerepel, hogy megszerezze a Szigeti úti főépülettel szemben található - egykor laktanyaként, majd később iskolaként funkcionáló -, jelenleg a Grupo Milton tulajdonában álló üres területet, de a város birtokában lévő bőrklinika épületének további hasznosításáról sem mondtak még le.

- Felvettük már a kapcsolatot a spanyol céggel, azonban elég nehézkesen lehet tárgyalni velük. Zajlottak már egyeztetések, de nem könnyű átlátni az erőviszonyokat. A jelenlegi anyagi helyzetünket figyelembe véve legkorábban három-négy éven belül lehetne sort keríteni a projektre - fogalmazott a professzor, aki szerint jó lenne, ha a lepusztulóban lévő területeket és épületeket hasznosítani tudnák.

A dékán hozzátette, hogy amennyire lehetséges, centralizálni próbálják a kar és a Klinikai Központ telephelyeit, hiszen a városban már így is eléggé szétszórtan találhatók a klinikum egységei.

- Az elképzelések között egyrészt a Szigeti és Ifjúság úti campus, másrészt a volt megyei kórház telephelyének centralizációja szerepel, de el lehet gondolkodni az Akác utcai komplexum bővítésén is - közölte az orvosi kar vezetője.

H. L. B.