Átadták a PTE Egészségtudományi Karának új kutatóközpontjait

2016. március 16. szerda 14:09

Ünnepélyesen megnyitották a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának (PTE-ETK) Komplex Sport Teljesítménydiagnosztikai és Fizioterápiás Kutatóközpontját, valamint Alapozó Egészségtudományi és Analitikai Laboratóriumi Kutatóközpontját.

A PTE-ETK tájékoztatása szerint a szerdai eseményen a kar dékánja, Betlehem József, illetve dékánhelyettesei, Ács Pongrác és Oláh András mellett jelen voltak a központok létrehozásában oroszlánrészt vállaló szakemberek is: Tóth Miklós, a Magyar Olimpiai Bizottság egyik alelnöke, a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke; Figler Mária kutatóközpont-vezető; Kollár Lajos, Baranya megyei sport-szakfőorvos; Dejan Madic, az Újvidéki Egyetem Sporttudományi Karának dékánja, valamint Vári Attila, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó.

A kar oktatói közül megjelent Kovács Antal olimpiai bajnok cselgáncsozó, Rátgéber László kosárlabda mesteredző, valamint Elbert Gábor korábbi sport-szakállamtitkár is. A labor bemutatóján Fűrész Diána kosárlabdázó és Berta Dániel vívó személyében helyi élsportolók működtek közre.

Elbert jelképesnek nevezte, hogy "az ország legújabb és talán legmodernebb mérési laboratóriumait éppen a riói olimpia évében és a 2024-es budapesti olimpiai pályázat beadásának esztendejében adják át a PTE Egészségtudományi Karán".

Az eseményen elhangzott továbbá, hogy a dunántúli térségben élő sportolók és a lakosság számára hosszú időn keresztül nem állt rendelkezésre könnyen elérhető, laboratóriumi analitikai diagnosztikát is magában foglaló teljesítmény- és állapotfelmérő komplex szolgáltatás. A PTE-ETK felismerve ezt az igényt, az elmúlt években saját forrásból, valamint közelítőleg 100 millió forint európai uniós támogatás felhasználásával infrastrukturális és humán erőforrás fejlesztést hajtott végre ezen a területen.

A teljesítménydiagnosztika területén szintén hiánypótló informatikai innovációs fejlesztésként a kar létrehozta a multifaktoriális állapotfelmérő informatikai felületét, valamint a népegészségügyi mobil applikációját (NEA).

Az ünnepélyes megnyitó részeként a PTE-ETK új kutatóközpontjai együttműködési megállapodást kötöttek a Pécsi Nonprofit Zrt-vel, a Pécsi Egyetemi Atlétikai Clubbal, a Pécsi Amatőr Szabadidősport Egyesület Fittbike SE-vel, az Atomerőmű SE-vel, a kozármislenyi labdarúgócsapattal, a Rátgéber Kosárlabda Akadémiával és a Kozármislenyi SE-vel.

MTI