A világ minden pontjáról özönlenek a külföldi diákok Magyarországra

2014. szeptember 09. kedd 16:53

Augusztusig 28 országgal született megállapodás arról, hogy diákokat küldenek Magyarországra a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében - tájékoztatta a sajtót a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A tárca kulturális diplomáciáért felelős államtitkárságának tájékoztatása szerint a 2014-2015-ös tanévre 25 országból 480 külföldi hallgató érkezik a napokban Magyarországra, hogy 16 állami felsőoktatási intézmény valamelyikében megkezdje tanulmányait. A 2013-ban alapított Stipendium Hungaricum kormányzati programot a Balassi Intézet koordinálja, amely magyar nyelvi egyetemi előkészítő képzéssel is segíti a hallgatókat.

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram célja, hogy a keleti nyitás országaiból érkező diákok teljes alap-, mester- vagy doktori képzésüket Magyarországon végezhessék, majd tanulmányaik befejeztével hazájukban elhelyezkedve segítsék országuk gazdasági és kulturális fellendülését. A program egyúttal hozzájárul a kormány külpolitikai és külgazdasági céljainak megvalósításához, valamint segíti a magyar felsőoktatás nemzetközi ismertségének és elismertségének növekedését, a kedvező országkép kialakítását. Az ösztöndíjra az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a partnerország oktatási minisztériuma által kötött megállapodás alapján lehet jelentkezni.

Mint írták, 2014 augusztusáig 28 országgal született ilyen megállapodás, ezek: Algéria, Angola, Argentína, Bosznia-Hercegovina, Grúzia, Irak, Japán, Jemen, Jordánia, Kambodzsa, Kazahsztán, Kína, Kolumbia, kurdisztáni regionális kormány (Irak), Laosz, Libanon, Macedónia, Marokkó, Mianmar, Moldova, Mongólia, Nigéria, Palesztin Hatóság, Törökország, Tunézia, Türkmenisztán, Uruguay, Vietnam. Ezek közül 25 ország diákjai kezdik meg ősszel tanulmányaikat Magyarországon.

(mti)