A végéhez közeledik a PTE két éve futó projektje

2014. november 24. hétfő 13:15

A végéhez közeledik a PTE két éve futó projektje

A Pécsi Tudományegyetem egyik kiemelt, 27 hónap futamidejű projektje a végéhez közeledik, ez alkalomból november 27-28-án kerül megrendezésre a záró rendezvény, valamint az ezzel egybekötött Laser Doppler Users Meeting. 

A pályázat indulásakor célul tűztük ki a gyulladással, fájdalommal, degeneratív és kóros érszabályozási folyamatokkal járó betegségek kórélettani mechanizmusainak felderítését. E kutatómunkák azért indokoltak és időszerűek, mert e népbetegségek egy részének a kezelésére nincs hatékony terápiás eszköz, vagy a jelenlegi gyógyszerek a súlyos mellékhatások miatt nem jelentenek tartós megoldást. Ezekben a krónikus betegségekben az ideg-immun interakciók szerepének, az érzőideg-végződésekből felszabaduló peptid szerkezetű jelátvivő molekulák hatásait térképeztük fel, eredményeink hozzájárultak új gyógyszerfejlesztési célpontok azonosításához.

A pályázat két éve alatt számos új, lehetséges gyógyszercélpontot azonosítottunk. Bizonyítottuk, hogy a hipofízis adenilát-cikláz aktiváló polipeptid (PACAP) nevű neuropeptid jelentős szerepet játszik az ízületi gyulladás és a migrén kialakulásában, valamint hogy a neurokinin 1 (NK1) receptor gátlása jótékony hatású lehet bélgyulladásban. Új állatkísérletes modellt állítottunk fel komplex regionális fájdalom szindróma vizsgálatára. A kapszaicin-érzékeny érző-idegek fontos szabályozó szerepéről számoltunk be számos gyulladás- és fájdalommodellben, valamint leírtuk, hogy a legújabban felfedezett hemokinin-1 a tüdőben gyulladásos sejtek aktivitását növeli. Igazoltuk egy másik neuropeptid, a szomatosztatin protektív szerepét szisztémás gyulladásos állatmodelljében és klinikai mintákban egyaránt.

A 2012. október 1-jétől futó projektben a Pécsi Tudományegyetemről összesen 128 fő vett részt a szakmai megvalósításban, számos külső szakértő mellett, valamint két konzorciumi partner, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont segítette a kutatómunkát.

 

Kutatóink a pályázati támogatásnak köszönhetően 55 hazai, külföldi konferencián, tudományos találkozón vehettek részt, ahol poszterekkel, előadásokkal képviselték egyetemünket. 

A kutatási eredményekből 6 szabadalmi bejelentés született.

Képünk illusztráció.

Forrás: PTE - Fotó: Dittrich Éva