A tüdőrák rizikóit értékelő telefonos applikációt fejlesztettek a PTE Klinikai Központ orvosai

2014. november 26. szerda 08:22

A tüdőrák rizikóit értékelő telefonos applikációt fejlesztettek a PTE Klinikai Központ orvosai

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Mellkassebészeti Osztálya és a Bioanalitikai Intézet orvosai dolgozták ki azt az okostelefonos applikációt, amely segíthet abban, hogy a tüdőganatot korai stádiumában felismerjék. 

A tüdőrák Magyarországon vezető daganatos halálok, százezer lakosra évente több mint száz eset jut. Az előrehaladott tüdőrák esetén az ötéves túlélés esélye öt százalék, de ha időben felismerik a betegséget, akkor akár kilencven százalékos is lehet. Ezért nagy jelentőségű az a mobilos applikáció, melyet a Pécsi Tudományegyetem orvosai fejlesztettek ki (az ugyancsak pécsi MarKCon Informatikai Kft.-vel közösen - a szerk.) a közelmúltban, és lehetővé teszi lehetővé a tüdődaganat rizikó felmérését.

- A tüdőrákos betegeknek mindössze 10-15%-át tudjuk megoperálni, a többiek túl későn, már előrehaladott állapotban jelentkeznek - mondta a PTE szerda reggeli közleménye szerint Dr. Szántó Zalán, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi adjunktusa. - Pedig csak azoknak van jó esélyük a túlélésre, akik még operálhatóak, őket egy endoszkópos eljárással akár egy hetes vagy pár napos kórházi tartózkodással jó eséllyel „ki tudjuk menekíteni" ebből a betegségből.

Óriási tehát a jelentősége annak, hogy a páciens a betegség melyik stádiumában keresi fel a szakorvost.

- A rádióban halottam, hogy Magyarországon több mint 4 millió okostelefon van, aztán hírt adtak egy olyan alkalmazásról is, amivel elveszett kutyákat lehet megtalálni - mesélte az ötlet alapjait Szántó doktor. - Először csak mosolyogtam ezen, aztán arra gondoltam: lehet, hogy egy alkalmazással a korai stádiumú tüdőrákos betegeket is meg tudnánk találni. Számba vettük, milyen algoritmusok lehetnek, amik kérdőív-szerűen segíthetnek abban, hogy kiválasszuk azokat, akik a legjobban veszélyeztetettek. Androidra és ios-re hoztuk létre, maga az applikáció ingyenes és anonim. 

Az újításnak köszönhetően egy rövid kérdőív „kitöltésével" bárki felmérheti azt, mennyire veszélyeztetett a betegség szempontjából, sőt, az eredmény után az alkalmazás tíz, illetve húsz évre előre meg tudja „jósolni" a jövőbeli várható állapotot. Például egy húszéves hölgy megnézheti, harminc- vagy negyvenéves korában várhatóan melyik rizikócsoportba tartozik majd. A program rögzíti a cellainformációk alapján a kitöltés helyszínét, így a kitöltés végén felajánlja a legközelebbi szűrőközpont címét is.

A november elején indult mobil szűrőprogramban jelenleg már közel kétezer ember vett részt, csaknem annyian, mint amennyien korábban egy év alatt voltak tüdőszűrésen a munka-alkalmassági szűréseket leszámítva.

Az applikáció androidos alkalmazásként a Google playben a "lungtumourfilter", míg ios-re az App Store-ban a "lungscreen" keresőszavakkal érhető el.