A PTE városfejlesztési konferenciája nagy sikerrel zárult

2011. május 25. szerda 16:39

A PTE városfejlesztési konferenciája nagy sikerrel zárult
Nagy érdeklődéssel kísért, jelentős nemzetközi szakmai konferenciának adott otthont a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kara (PTE PMMK) május 19-én.

Óriási siker volt az operatív városfejlesztés bevált európai és hazai eszköztárát bemutató konferencia. Magyar, horvát és francia résztvevőkkel megtelt a Műszaki Kar 200 fős előadóterme.

A rendezvény a Városfejlesztés Zrt. kezdeményezésének és szakmai előkészítő, szervező munkájának köszönhetően került megrendezésre a PTE PMMK és a Magyarországi Francia Nagykövetség, valamint a Francia Intézet között kialakított együttműködésnek köszönhetően, a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) Tolnai-Baranyai területi csoportjának segítségével.

A magyar EU-elnökség időszakára szervezett építészeti és urbanisztikai rendezvényekhez kapcsolódó civil szakmai kezdeményezésként európai együttműködéssel megszervezett szakmai program megvalósításában partner volt a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága (MTA PAB) és a Dél-Dunántúli Építészkamara (DDÉK) is.

A konferencia kiemelt előadója Michel Rousset főépítész és vezető urbanista, a párizsi Politikatudományi Intézet - a Science Po, az „urbanisztika európai Harvardjának" - professzora, a városfejlesztési képzés egyik vezetője, három évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező gyakorló városrendező-városfejlesztő volt.

A konferencián sor került egy pódiumbeszélgetésre is, Bernard Boclé, Magyarországon élő városfejlesztési szakember és Aczél Gábor, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke részvételével a 20 éve működő magyarországi francia operatív városfejlesztésről és a fejlett európai minta alapján létrehozott első magyar városfejlesztő társaság, a SEM IX megalakításáról. A pódiumbeszélgetésen részt vett Gegesy Ferenc volt ferencvárosi polgármester is, a IX. kerületi városfejlesztő társaság megalapítója.

A konferencia abba a jól működő, összehangolt operatív városfejlesztési módszertanba és eszköztárba - jogi, szabályozási, szervezeti és finanszírozási eszközök körébe - nyújtott bepillantást, amellyel a mai Franciaország kiépült az elmúlt hat évtized folyamán, és amelynek legújabb eszközei a néhány hete zárult nagy sikerű Grand Pari(s) kiállításon bemutatott stratégiai tervek megvalósításának gyors elindítását is lehetővé teszik, és a Magyarországon bevált módszertan és eszköztár kialakításához is mintaként szolgáltak.

A pécsi nemzetközi konferencia lehetőséget nyújtott arra, hogy a résztvevők hiteles szakmai forrásból, külföldi utazás nélkül jussanak átfogó ismeretekhez a bevált nyugat-európai városfejlesztési gyakorlat működéséről, és az ehhez illeszkedő bevált magyarországi eszköztár kialakulásáról.

A konferencián nagy számban jelentek meg építész urbanisták, főépítészek, városfejlesztő társaságok vezetői, pénzügyi és műszaki menedzserei, regionális fejlesztési ügynökségek szakemberei, önkormányzati városfejlesztő szakértők, akik számára különösen érdekes volt, hiszen e szakembereknek megkerülhetetlen szerepük van az épített városi szövet alakítására irányuló életképes városfejlesztési akciók előkészítésében és megvalósításában. 

A konferencia sikere, a nagy érdeklődés bebizonyította, hogy az építészek, urbanisták, városfejlesztő társaságok, önkormányzati városfejlesztési szakemberek élénk érdeklődést táplálnak a közszféra által kézben tartható, életképes városfejlesztési projektek előkészítésének és megvalósításának fejlett eszközei és műhelytitkai iránt. Sokan szeretnék jobban megismerni és elsajátítani azt a bevált eszköztárat, amely lehetővé teszi kiegyensúlyozott, átlátható és fenntartható gazdálkodáson alapuló önkormányzati városfejlesztési projektek megvalósulását.

A közjót szolgáló operatív városfejlesztési ismeretek terjesztésében fontos mérföldkövet jelent a pécsi rendezvény, amelynek fényében világossá vált az is, hogy az operatív városfejlesztés egy rendkívül összetett rendszer, amelynek a közösség szempontjából hatékony működtetéséhez elengedhetetlen a szakemberek képzése, a rendes egyetemi oktatás és a posztgraduális felsőfokú programok keretében egyaránt.

Ezért a konferencia szakmai szervezésében együttműködő partnerek kifejezésre juttatták azt a szándékukat, hogy nemzetközi együttműködésük keretében előrelépjenek az operatív városfejlesztés egyetemi oktatásának kialakítása érdekében.
Pécs városa, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kara - ahol közel 50 éve folyik műszaki, ezen belül építészmérnöki, építőművészeti képzés, és 2011-ben 20 éves a településmérnöki képzés - valamint az egyetem további karai, kitűnő terepet biztosítanak a fentebb említett program megvalósításához.

Forrás: MUT Tolna