A PTE-n az állami finanszírozású képzésben tanulók drasztikus létszámcsökkenése várható

2011. december 29. csütörtök 18:25

A PTE-n az állami finanszírozású képzésben tanulók drasztikus létszámcsökkenése várható

Ahogy az várható volt, az Országgyűlés elfogadta a felsőoktatási törvényt még december 23-án, amely 2012-től meglehetősen radikális változásokat hoz majd a felsőfokú képzésekben. Az egyik ilyen például a felvételi keretszámok drasztikus csökkentése. Lengvárszky Attila, a PTE oktatási igazgatója januárig nem kíván nyilatkozni konkrét számokról, mert noha rábólintottak a törvényre, a keretszámokra vonatkozó passzust tudomása szerint nem tárgyalták meg.

Nem hivatalos információink szerint a Pécsi Tudományegyetemen összességében úgy húsz százalékos, a társadalomtudományos képzéseken, a jogi karon és a Közgazdaságtudományi Karon pedig több mint ötven százalékos visszaesés várható, ami a keretszámokat illeti.

Vagyis lényegesen kevesebb lesz az állami finanszírozásban (januártól ezt állami ösztöndíjnak illetve rész ösztöndíjnak nevezik majd) részesülő hallgató az egyetemen.

Lengvárszky Attila, az egyetem oktatási igazgatója a Pécsi Újságnak azt mondta, mivel a kormány a keretszámokat még nem fogadta el, így a PTE - még esetleg változó - számadatait egyelőre nem teszik közzé. Arra azonban rámutatott: a Pécsi Tudományegyetemen januártól valóban megcsappanni látszik az állami- vagy rész ösztöndíjas hallgatók száma.

- Egyelőre vaktában repülünk, mert nem látjuk, mi lesz a keretszámokkal. Foglalkozunk az üggyel, de pontos adatokkal mi sem szolgálhatunk - szögezte le Lengvárszky.

Nem hivatalos számításokat végeztek már, a 2011-es felvételi adatokra visszaosztották az egyelőre elképzelés szintjén lebegő keretszámokat, ennek alapján pedig - Lengvárszky szerint - ha ez a forgatókönyv lép életbe, „jelentős lesz a veszteség."

Képünk illusztráció.

Mácsadi A. - Fotó: Dittrich Éva