A pécsi egyetemalakítás emléknapja lesz szeptember elseje

2016. március 31. csütörtök 16:19

A pécsi egyetemalakítás emléknapja lesz szeptember elseje

Az országgyűlés döntött arról, hogy a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650 éves évfordulója alkalmából, szeptember 1. napját a Magyar Felsőoktatás Napjává, a pécsi egyetemalapítás emléknapjává nyilvánítja.

Az indokolás szerint, az a kezdeményezés, hogy 2017-től szeptember 1. napja legyen a Magyar Felsőoktatás Napja, nagyban elősegíti a magyar felsőoktatás történelmi korokon átívelő nemzetközi úttörő szerepének hangsúlyozását, így a magyar tudomány eredményei, a magyar felsőoktatás nemzeti örökséggé válik, amellyel minden magyar polgár azonosulni tud.

A közelmúltban vált hivatalossá, hogy Magyarország kormánya összesen 565 millió forinttal támogatja az első magyar egyetem alapításának 650. évfordulója méltó módon történő megünneplését, hangsúlyozva ezáltal a magyar felsőoktatás jelentőségét, annak Magyarországon betöltött kiemelt szerepét. E cél megvalósítását szolgálja az a döntés is, hogy 2017-től szeptember 1. napja legyen a Magyar Felsőoktatás Napja.

„Fontos és nagy pillanat ez a Pécsi Tudományegyetem számára és egyben óriási tisztelet elődeink előtt, akik a tizennegyedik század derekán, Magyarországon először Pécsett lerakták a tudomány alapköveit"- fogalmazott Bódis József rektor a döntést követően.

 

Forrás: PTE - Fotó: MTI/Bruzák Noémi