A migráció okozta egészségügyi kihívásokról tanácskoznak Pécsett

2015. augusztus 25. kedd 08:37

A migrációs egészségügy világszerte elismert szakértői gyűlnek össze Pécsett augusztus 26. és 28. között, hogy a bevándorlás jelentette egészségügyi kihívásokról, kockázatokról és tapasztalatokról cseréljenek eszmét a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületének IX. konferenciáján. Mint ismeretes, a menekültügy jelen pillanatban Európa legnagyobb problémáinak egyike, ennek egészségügyi vetülete pedig mindannyiunk életére hatással lehet.

A menekültügy súlyosabb gond, mint a görög gazdasági válság - jelentette ki a közelmúltban napokban Angela Merkel, Németország kancellárja, és ennek az óriási méretű, rengeteg összetevőből álló problémának egyik legfontosabb vetülete az egészségügyi. Milyen kihívások elé állítják a migránsok a befogadóországok egészségügyi ellátórendszerét? Milyen egészségügyi igényekkel rendelkeznek a hozzánk érkező migránsok és milyen esetleges kockázatot jelentenek a helyi lakosságra? Többek között ezekre a kérdésekre keres válaszokat és dolgoz ki megoldásokat a migrációs egészségügy, amelynek nemzetközi szinten is elismert kutatóbázisa működik a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán.

A migrációs egészségügy a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek IX. konferenciájának kiemelt témája lesz, és ennek jegyében augusztus 27-én délelőtt kilenc órától nemzetközi szimpóziumot tartanak az európai tapasztalatokról, problémákról és megoldandó feladatokról a Palatinus hotelben. Ez a tanácskozás azért is kritikus fontosságú, mert jelen pillanatban az Európai Unió nem rendelkezik sem naprakész adatbázissal a migránsok egészségügyi állapotáról, sem pedig migrációs egészségügyi stratégiával, márpedig ezek hiányában nem lehet hatékony sem a menekültek megsegítése, sem az európai lakosság megvédése a migrációhoz kapcsolódó egészségügyi kockázatoktól.

A pécsi tanácskozáson többek között olyan szaktekintélyek vesznek részt, mint Dr. Santino Severoni, az Egészségügyi Világszervezet Európai Irodája Migrációs-egészségügyi programjai vezetője, és Dr. Allan Krasnik professzor, az Európai Közegészségügyi Társaság Migráns- és Etnikai kisebbség-egészégügyi Szekciójának elnöke.

A konferencia részletes programja: http://nke2015.pte.hu/program.html

Forrás: PTE