A könyvek ereje a Kutatók Éjszakáján a Zsolnay-negyedben

2014. szeptember 26. péntek 16:54

A könyvek, az olvasás régóta ismert, de mára tudománnyá fejlesztett segítő erejével is megismerkedhetnek az érdeklődők a pécsi Kutatók Éjszakáján: a biblioterápiát a tudományág talán legjelentősebb hazai pillére, a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kara (PTE FEEK) hozza közelebb az érdeklődőkhöz.

Pszichés problémák, párkapcsolati krízisek, viselkedési zavarok, önismereti problémák, szociális készségek fejlesztése, mindemellett megelőző, rekreációs és rehabilitációs pszichoterápia - csak néhány a sok kihívás közül, amelyekre választ adhat a biblioterápia.

A bibioterápia az olvasással segít, erejét már a mondák és balladák idején is ismerték. A tudomány ma érinti a pszichológiát, szociológiát, az irodalomtudományt és az olvasáselméletet. Szövegeken keresztül vezet rá személyes problémák megoldására, segít elmélyíteni az önismeretet. A legextrémebb élethelyzetekben is alkalmazzák börtönöktől a hospice ellátásig.

Hazánkban először a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen indult biblioterápia képzés, ám ez 2013-ban megszűnt. A PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kara itt vette fel a fonalat, kidolgozták a képzés sajátosan pécsi és kiemelkedően gyakorlatias tartalmát.

A képzés népszerűségét jól mutatja, hogy már az első évfolyamon 18, a másodikon 19 fő kezdte meg tanulmányait: a hasonló képzéseken hosszú évek alatt végez annyi hallgató, mint amennyi egy pécsi évfolyamra jár.

A képzés népszerűségének egyik oka, hogy tartalmaz egyebek mellett száz óra önismereti csoportképzést is, így ezt az egyébként kötelező gyakorlati elemet nem kell máshol, pénzért megszerezni. A hallgatók a pécsi képzés előnyeként a kiemelkedő gyakorlati oktatást, a bensőséges, segítő hátteret és az inspiráló szellemi környezetet szokták említeni.

Akit érdekel ez a bizonyos tekintetben ősi, ám mégis új tudományág, az a pécsi Kutatók Éjszakáján a Zsolnay Kulturális Negyed E-78-as épületében találkozhat vele egy a pécsi képzéshez méltó ismeretterjesztő és közérthető gyakorlaton pénteken este hatkor.