A globális oktatási kihívásokról tanácskoznak Budapesten

2016. július 11. hétfő 10:45

A globális oktatási kihívásokról tanácskoznak Budapesten

A globális oktatási kihívásokat vitatja meg több mint kétszáz szakember a World Council for Curriculum and Instruction (WCCI) nemzetközi szervezet hétfőn Budapesten kezdődött világkonferenciáján.

Az oktatási kérdésekkel foglalkozó WCCI éves világkonferenciáját 2010 után másodszor tartják Magyarországon, a rendezvényt magyar részről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a Pécsi Tudományegyetem szervezte.



Réthelyi Miklós, az UNESCO magyar nemzeti bizottságának elnöke megnyitó beszédében kiemelte: hatalmas felelősséget jelent az oktatás, mert a világ polgárait tanítják, vagyis az oktatásnak hatása van a családokra, a helyi közösségekre, az országokra és az egész világra.

Úgy vélte, éppen ezért az oktatás összefügg a közjóval, és fontos hatása van a társadalomra.

Federico Mayor Zaragoza, az UNESCO volt főigazgatója beszédében hangsúlyozta: az oktatás jelenti a megoldást a legtöbb problémára, amellyel ma szembenéz a világ, ez a megoldás a szegénységre és a környezetvédelmi kihívásokra is. Viszont lényeges, hogy időben, mielőbb kell cselekedni, különben túl késő lesz megoldani ezeket a globális kihívásokat - vélekedett.

A korábbi ENSZ-tisztviselő kiemelte, hogy a demokratikus alapelveket kell szem előtt tartani a megoldások keresésekor.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora azt mondta, a konferencia nagyon aktuális mindazon kihívások miatt, amelyekkel a társadalmak ma szembenéznek.

Kovács Gábor dandártábornok, az NKE oktatási rektor-helyettese a közjó szolgálatának jelentőségét húzta alá, mint mondta, az NKE-n végzett hallgatók is ezért dolgoznak. Azt tanítják a diákoknak, hogy világpolgárok legyenek, a kihívásokat szélesebb kontextusban vizsgálják - magyarázta.

Jessica Kimmel, a WCCI elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy a tanárok a közösséget is oktatják a tanulókon keresztül, és nem szabad elfeledkezniük arról, hogy példaképként is szolgálnak. Emellett a konferenciával kapcsolatban a tapasztalatcsere és a kapcsolatépítés jelentőségét emelte ki.

Bencze Lóránt, a Nyelvstratégiai Intézet igazgatója az anyanyelv jelentőségéről beszélt, kifejtve, hogy az anyanyelv egész életen át elkísér, és olyan magától értetődőnek tekintjük, mint a levegőt.

A szervezők az eseménnyel kapcsolatban közölték: a rendezvény célja, hogy fórumot teremtsen a közneveléssel foglalkozó tudományos párbeszédnek, hogy több szempontból, holisztikus módon vizsgálják a világ történéseit, a társadalmi, gazdasági és környezeti folyamatokat.

A WCCI San Diegó-i székhelyű nemzetközi szervezet 1970-ben alakult, alapvetően nevelési kérdésekre fókuszál.

MTI