A cégek többsége fukar, de a civil szervezetek szívesen segítik a pécsi betegek gyógyulását

2016. július 17. vasárnap 17:00

A cégek többsége fukar, de a civil szervezetek szívesen segítik a pécsi betegek gyógyulását

Elsősorban a beteg gyerekek gyógyulása érdekében érkezik a legtöbb pénzbeli és tárgyi adomány a Pécsi Tudományegyetem (PTE), illetve a klinikák alapítványai számára. A legtöbb segítség a civil szervezetek nyújtják, a cégeket sajnos nagyítóval kell keresni a támogatók között.

Valószínűleg jelentős mértékben megugrott Mága Zoltán pécsi rajongóinak száma az elmúlt időszakban. Mint arról hírportálunkon beszámoltunk, a hegedűművész a Pécsi Első Lions Club, valamint az Epilepsziás Gyermekekért Alapítvánnyal karöltve maga is hozzájárult ahhoz, hogy egy 3,8 millió forintba kerülő hordozható diagnosztikai eszközzel gazdagodjon a Gyermekgyógyászati Klinika. A nagylelkű felajánlásnak köszönhetően már a kis betegek ágya mellett közvetlenül is elvégezhetőek az agyi diagnosztikai vizsgálatok.

Az, hogy egy magánember - legyen szó „hétköznapi" vagy éppen híres személyről - közvetlenül a kórháznak adományozzon, manapság már ritkaságszámba megy.

- Az egyéni felajánlások kevésbé jellemzőek. E helyett inkább civil szervezetek, öntevékeny csoportok, mint például bohócdoktorok, festőbrigádok, zenekarok jelentkeznek, hogy segítségüket felajánlják. Ritkábban ugyan, de időről időre érkeznek céges felajánlások, támogatások is - fogalmazott Kresák Gergely, a PTE Klinikai Központ hivatalvezetője.

Hozzátette: a legtöbb esetben nem pénzzel, hanem különböző eszközökkel, tárgyi adományokkal, illetve önkéntes munkával segítenek.

Rendszeres adományozás egyébként leginkább a Gyermekgyógyászati klinikát érinti, a többi betegellátó egységhez esetileg jutnak kisebb-nagyobb adományok. Szinte minden klinikának van saját alapítványa, amelyhez szintén érkeznek felajánlások.

Ha segítségről van szó, a leendő orvosok igen aktívnak számítanak, a PTE Általános Orvostudományi Karán működő magyar és idegen nyelvű hallgatói szervezetektől ugyanis rendszeresen érkeznek felajánlások.


Képünk a gyermekklinikán készült.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva (archív)