A 400 ágyasban működik hétfőtől a sürgősségi ellátás

2014. szeptember 26. péntek 12:59

A 400 ágyasban működik hétfőtől a sürgősségi ellátás

Befejeződött a kivitelezés, így szeptember utolsó hétvégéjén beköltözhet a 400 ágyas klinika területén kialakított új helyére a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Osztálya (SBO). Az európai uniós pénzből finanszírozott átépítés a betegeknek és a dolgozóknak is kedvezőbb körülményeket teremt, hatékonyabb betegellátást tesz lehetővé.

A Dél-Dunántúl legnagyobb egészségügyi beruházásában több év alatt újul meg a 400 ágyasként ismert pécsi klinikai tömb. A sürgősségi részleg kialakítása, amelyet a Janus Pannonius Sürgősségi Program elnevezésű projekt finanszíroz, ennek az építkezésnek volt egy szakasza.

A nemrég elkészült és mostanra minden hatósági, épületbiztonsági és orvostechnikai engedéllyel rendelkező épületbe szeptember utolsó napjaiban költözik át a sürgősségi osztály, így szeptember 29-én, hétfőn, 8 órától már oda futnak be a mentők és oda várják az ambulánsan érkező betegeket is.

Egy fedél alá kerül a belgyógyászati és az általános sürgősségi ellátás, beleértve a neurológiai, fül-orr-gégészeti, urológiai és bőrgyógyászati eseteket is. A baleseti ellátás jövő nyáron költözik át az Akác utcából a 400 ágyas klinikára. Attól kezdve a gyerekgyógyászati, pszichiátriai és szülészeti eseteket kivéve minden sürgősségi beteget az új SBO-n fognak ellátni.

Az új épület legnagyobb előnye, hogy kimondottan a sürgősségi ellátás igényeinek megfelelően alakították ki. Mindehhez korszerűsített eszközpark és modern diagnosztikai berendezések is társulnak. Dr. Verzár Zsófia, a PTE Sürgősségi Orvostani Tanszékének vezetője kiemelte, hogy a költözés után a diagnosztika könnyebb hozzáférhetősége miatt a korábbinál hamarabb kaphatnak ellátást a súlyos betegek. Ez a gyorsaság például a stroke-os eseteknél létfontosságú is lehet. A betegellátás korábban megszokott rendje viszont nem fog változni. Nem kell beutaló, nem lehet időpontot foglalni, és más osztályokkal ellentétben a betegek sem érkezési sorrendben kapnak ellátást.

- A pécsi sürgősségi osztály már évek óta a nemzetközileg elfogadott ún. triage-rendszert használja. Ennek lényege, hogy a betegeket először a tüneteik súlyosságának függvényében osztályozzuk: az életveszélyes állapotban lévők kezelését azonnal, a súlyosakét pedig negyed órán belül megkezdjük, a kevésbé súlyos állapotú és stabil pácienseknek viszont várakozniuk kell. Ezért különösen fontos, hogy a betegek csak indokolt esetben jöjjenek az SBO-ra, alaphelyzetben a háziorvosukat vagy a háziorvosi ügyeletet keressék fel, ahol hamarabb sorra is kerülhetnek - adott hasznos tanácsot Verzár doktornő.

Az SBO jelenleg napi átlagban 60-80 beteget lát el a Rákóczi úton, ez a költözés után 80-120 környékére nőhet, köszönhetően a korábban szétaprózott szakterületek egy helyre költözésének. Az ellátási terület nem változik: kiemelt szintű kórházként főleg Pécs és a megye sürgősségi eseteinek ellátása lesz a feladatuk.

A betegek számára további pozitívum, hogy már csak a légügyi hatóság engedélyeire vár és rövidesen üzembe áll a 400 ágyas telephelyén épülő helikopter-leszállóhely. Ennek köszönhetően mind a sürgősségire szállított betegek, mind az infarktusos tünetekkel a szívcentrumba kerülők a korábbinál gyorsabban és gördülékenyebben juthatnak orvosi ellátáshoz.

Forrás: PTE