Visszavonhatják a molesztálással vádolt Sipos kitüntetéseit

2014. július 25. péntek 09:42

Érdemtelenség esetén vissza lehet vonni kitüntetéseket, előjogokat, pénzbeni juttatásokat is. Ezt egy alkotmányjogász mondta a Híradónak Sipos Pállal kapcsolatban, aki több elismerést is kapott 2010 előtt, Gyurcsány Ferenc kormánya pedig az egyik legrangosabb állami kitüntetéssel jutalmazta.

A 444.hu internetes portál írta meg először, hogy egy jó hírű, belvárosi gimnázium magyartanára, bizonyos S. a nyolcvanas évek végén éveken át molesztálta fiú és lány diákjait is.

A tanárt később azzal a Sipos Pállal azonosították többen is, aki a nyolcvanas évek közepén az MTV-ben vezetett ifjúsági műsort. Rozgonyi Krisztina médiajogász, aki ugyanabba az iskolába járt, ahol a férfi tanított, az origo.hu-nak szintén megerősítette, hogy Sipos Pál volt az a bizonyos tanár.

Sipos Pál a nyolcvanas évek végén, egyik napról a másikra hagyta el a Ságvári Endre Gyakorlóiskolát. A 444.hu szerint miután kiderült, hogy mit művel a gyerekekkel, a szülők válaszút elé állították: ha azonnal eltűnik az iskolából, és lemondja a tábort, akkor nem jelentik fel.

Sipos Pál nem sokkal később került főállású munkatársként a Magyar Televízióhoz, ifjúsági és kulturális műsorokat készített. Szerkesztőből rövid idő alatt főszerkesztő lett. Az ügyet kirobbantó 444.hu szerint itt is szexuálisan közeledett több fiatal beosztottjához.

A molesztálási ügyéről elhíresült egykori televíziós főszerkesztő és tanár több elismerést is kapott. Gyurcsány Ferenc kormánya az egyik legrangosabb állami kitüntetésre is méltónak tartotta. 2006-ban Bozóki András kulturális miniszter a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki.

Lomniczi Zoltán alkotmányjogász szerint, ha kiderül, hogy Sipos Pál érdemtelen a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjére, megfoszthatják tőle. A köztársasági elnöknek lehetősége van rá, hogy a hatályos jogszabályok alapján visszavonja az adott kitüntetést és ez adott esetben magával vonhatja természetesen azt is, hogy minden olyan előjog, minden olyan pénzbeli juttatás, ami ezzel kapcsolatban korábban adományozásra került, az szintén visszaadásra kerüljön - mondta a Híradónak.

Az alkotmányjogász szerint egy ilyen döntés meghozatalához még arra sincs szükség, hogy a bíróság jogerősen elítélje a kitüntetett személyt.

Sipos Pált napok óta keresik az újságírók, balatoni házában azonban senki sem nyit ajtót. A 444-nek egyébként elismerte a gimnáziumi zaklatásokat.

Forrás: M1 Híradó