Vietnami szikaszarvasok érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba

2017. július 25. kedd 16:30

Vietnami szikaszarvasok érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba

A természetben már kipusztult vietnami szikaszarvasok (Cervus nippon pseudaxis) érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba.

Az egy bikából és három tehénből álló csapat az Európai Fajmegőrzési Program (EEP) keretében került Nyíregyházára lengyel és cseh állatkertekből - közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park osztályvezetője, szóvivője kedden az MTI-vel.

Elmondta, hogy az EEP 1989 óta koordinálja az alfaj szaporítását, ehhez a tenyészprogramhoz idén a Nyíregyházi Állatpark is csatlakozott. A faj koordinátorával egyeztetve Wroclawból, Varsóból, Poznanból, illetve Ostrava állatkertjeiből érkeztek a megfelelő genetikai állománnyal rendelkező egyedek, tőlük remélhetőleg a jövő évben szaporulat várható.

A vietnami szikaszarvasok az orvvadászat és a természetes élőhelyük pusztulása miatt pusztultak ki az 1960-as években. Napjainkban csak védett természetvédelmi területeken és állatkertekben fordulnak elő. A ritka patások a sűrű aljnövényzetű erdőségeket kedvelik, melyek közelében nyílt területek találhatóak. Hajnalban és alkonyatkor a legaktívabbak.

A szőrzetük színe nyáron sárgásbarna, a test két oldalán sárgásfehér foltokkal, mely igen jó álcázást biztosít az állatoknak, amikor a ritkás erdőben legelnek. Télen, amikor ritkább a növényzet, a bunda színe szürkésbarnává válik és foltok színe is megfakul.

Képünk illusztráció. 

MTI - Fotó: MTI/Kovács Attila