Végre egy ellenzéki politikus, aki elismeri a vereséget

2014. október 19. vasárnap 15:15

Amelyik ellenzéki párt győzelemként tekint az idei választási eredményekre, az hibázik - mondta az Együtt - A Korszakváltók Pártja országos politikai tanácsa (opt) vasárnapi, budapesti ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón Szigetvári Viktor.

Az Együtt ügyvezető társelnöke úgy fogalmazott: a 2014-es három választás eredményeit egy ellenzéki párt nem tudja másként értékelni, mint kudarcként. A rendszerváltozás válságával szembenézni hajlandó, az elmúlt 25 évvel szemben kritikus, a szolidaritásban és a versenyben egyszerre hívő politika nem tudott többséget kapni - tette hozzá, elismerve egyúttal, hogy ebben az Együttnek is van szerepe. Ez pedig - szavai szerint - komoly önkritikát is igényel.

Szigetvári Viktor utalt arra, hogy a baloldali pártok összefogása sok helyütt nem váltotta be a reményeket, sok helyen viszont sikereket értek el, például Zuglóban, ahol Karácsony Gergely nyerte a polgármester-választást.

A magyar politika megújítását célként kitűző Szigetvári Viktor kijelentette: büszkék arra, hogy az önkormányzati választáson önállóan, pártjuk alapítója, Bajnai Gordon nélkül is megállták a helyüket.

Az Együtt-PM szövetségnek van jövője - fogalmazott. Hozzátette, erről a témáról nem született döntés az opt ülésén, de a párt elnöksége bírja a tagság bizalmát, hogy a Párbeszéd Magyarországgal újítsák meg az együttműködést. Megjegyezte, ez a korábbitól eltérő együttműködést jelent, ugyanis három és fél évig nem lesz választás.

Kérdésre válaszolva azt mondta, a Párbeszéd Magyarországért párttal nem egy hét vagy egy hónap alatt fogják megerősíteni a szövetségüket, de az ősz folyamán "egy erős megállapodást" kívánnak megkötni.

Szigetvári Viktor kijelentette: az Országgyűlésben és az önkormányzatokban folytatni akarják a magyar közélet megújítását, ennek során önállóan politizálnak, sem választási, sem pártszövegségre nem gondolnak sem az MSZP-vel, sem a Demokratikus Koalícióval.

Pataki Márton, az országos politikai tanács alelnöke is azt mondta, hogy az idei három választás során nem sikerült elérniük a maguk elé kitűzött célt. Emellett viszont nem látnak más olyan politikai szereplőt, aki "ezt a küldetést fel tudná venni" - tette hozzá. Hangsúlyozta, önkormányzati képviselőiktől elsősorban azt várják el, hogy önállóan politizáljanak helyben, és próbálják meg gyakorlatba átültetni az Együtt átláthatósággal, a nyilvánossággal kapcsolatos elképzeléseit.

Pápa Levente, az Együtt pártalapítványának kuratóriumi elnöke bejelentette: az országos politikai tanács döntése alapján közalapítványukat Váradi Andrásról, az önkormányzati választás előestéjén elhunyt polgármesterjelöltjükről nevezik el.

Szigetvári Viktor az MSZP-vel, vagy a DK-val való további kapcsolatukat firtató kérdésre kijelentette: együttműködésre nem törekszenek, "összefogásnak most nincs helye", csak a magyar ellenzéki politizálás megújításának. Hozzátette, sem nagypártot nem kívánnak létrehozni, sem a most lezárult választási év "régi politikusaival nem kívánnak szövetségben mozogni". Hangsúlyozta: emellett azt is vitatják, hogy a mostani választási eredmények egy pártot jelöltek volna ki a baloldal vezetésére.

Egy másik felvetésre azt mondta, a választók apátiája kíséri azt a szövetségesi együttműködési formát, amelyben "politikai pozícióharcokat próbálnak szövetségeseink a nyilvánosságban lefolytatni". Ezt a szövetségesi formát 2018-ban semmilyen formában nem szabad megismételni, ha viszont partnereik nem hajlandóak erre, akkor önállóan kell politizálniuk - fogalmazott.

(mti)