Tolvajoktól vette a benyát három rendőr a vád szerint

2017. július 25. kedd 13:20

Tolvajoktól vette a benyát három rendőr a vád szerint

Orgazdasággal vádol a Budapesti Nyomozó Ügyészség három rendőrt, akik rendszeresen vásároltak egy üzemanyagtolvaj bűnszervezettől - közölte a fővárosi főügyészhelyettes kedden az MTI-vel. 

Fürcht Pál közleményében azt írta: összesen nyolc emberrel szemben emeltek vádat bűnszervezetben elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt. Az eljárás korábban a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indult.

Az ügy elsőrendű és másodrendű vádlottja korábban egy budapesti benzinkúton dolgozott kútkezelőként, munkaviszonyuk azonban 2011-ben megszűnt. A vádirat szerint a két férfi ezután üzemanyag-szállító sofőrökkel együtt elhatározta, hogy rendszeresen gázolajat és benzint lopnak a teherautókból.

A szervezés az első- és a másodrendű vádlott feladata volt, és az ő dolguk volt az is, hogy folyamatosan kapcsolatot tartsanak a sofőrökkel. Utóbbiak részesedésért cserébe oda hajtottak a járművekkel, ahova az irányítók mondták, a helyszíneken pedig az erre a célra rendszeresített csövekkel az üzemanyagot naponta többször leszívták, majd üzemanyag-tároló kannákba töltötték. Az első- és a másodrendű vádlott ezután az ellopott üzemanyagot értékesítette az aktuális kiskereskedelmi árnál kedvezőbb áron, literenként átlagosan 280-310 forintért.

Az ügy harmad- és negyedrendű vádlottja az ügyészség szerint 2014-től segített az ellopott üzemanyag tárolásában és továbbértékesítésében. Az üzemanyagot földbe ásott tartályban, illetve zárt ajtóval védett garázsban tartották, és onnan értékesítették.

Az ügyészség szerint a vádlottak 2014 májusa és 2015 áprilisa között legalább 36 ezer liter üzemanyagot tulajdonítottak így el.

Az ügy ötödrendű vádlottja az egyik sofőr, a hatod-, a heted- és a nyolcadrendű vádlott pedig rendőr, ők a vád szerint a lopott üzemanyagból rendszeresen vásároltak úgy, hogy tisztában voltak azzal, az üzemanyag bűncselekményből származik.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség öt embert bűnszervezetben, üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett sikkasztással, az eltulajdonított üzemanyagból vásárló három rendőrt pedig üzletszerűen elkövetett orgazdaság bűntettével vádolja.

MTI