Többen halnak meg, mint ahány gyermek születik

2017. április 26. szerda 10:30

Többen halnak meg, mint ahány gyermek születik

Az év első két hónapjában kevesebb gyermek született, mint az előző év azonos időszakában, a halálozások száma pedig huszonegy százalékkal növekedett.

Az év első két hónapjában tizennégyezer gyermek jött világra, ami csaknem háromszázzal maradt el a 2016. január-februári születésszámtól - olvasható a közleményben, amely szerint a csökkenés részben azzal magyarázható, hogy 2016 szökőév volt, így az idén egy nappal rövidebb volt a vizsgált időszak. A szökőnaphatástól megtisztított születésszám kisebb mértékben, mindössze fél százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A halálozások számának tavaly szeptember óta tartó emelkedése tovább folytatódott. Januárban és februárban közel huszonhétezren vesztették életüket, ami nagymértékű, huszonegy százalékos emelkedést, számszerűen négyezerrel több elhunytat jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Rámutattak hogy, 1999 óta ez a legmagasabb első kéthavi halálozási érték, és a szökőnaphatást figyelembe véve az elhunytak számának emelkedése még jelentősebb mértékű, huszonhárom százalék volt. Ezen belül januárban huszonöt, februárban pedig húsz százalékkal többen vesztették életüket, mint az előző év azonos hónapjában.

Az idei év eleji jelentős halálozási többlet hátterében - a két évvel ezelőtti folyamatokhoz hasonlóan most is a tetőző influenzajárvány állhatott. A halálozások számának jelentős emelkedése, valamint a születések csökkenése következtében a természetes fogyás a 2016. január-februári hétezer négyszázzal szemben 2017 első két hónapjában tizenkétezer fő volt, ami hatvanhét százalékos növekedést jelent.

A házasságkötések száma januárban és februárban mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. Az év első két hónapjában anyakönyvezett három ezerkétszáz frigy tizenkét százalékkal, számszerűen négyszázharminccal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. A szökőnaphatás figyelembevételével a házasságkötések számának visszaesése tíz százalék volt.

Ezer lakosra kilenc élve születés és tizenhét halálozás jutott. Az év első két hónapjában ezer élve születésre három csecsemőhalálozás jutott, ami egy ezrelékpontos visszaesést jelentett az előző év január-februárjához képest.

MTI