Több mint húsz előterjesztésről döntenek hétfőn a képviselők

2015. július 06. hétfő 09:13

Több mint húsz előterjesztésről döntenek hétfőn a képviselők

Több mint húsz előterjesztés zárószavazása szerepel az Országgyűlés hétfői rendkívüli ülésének javasolt napirendjén, a képviselők emellett a jegybank felügyelő bizottságát is megválaszthatják a nyári szünet előtt.

A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján az ülés reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a belügyminiszter határzárral, valamint migrációval összefüggő legfrissebb módosítását tárgyalják kivételes eljárásban, amit az ezt követő határozathozatali időszakban el is fogadhatnak.

Ekkor várható döntés például az új típusú személyi igazolvány, az úgynevezett e-kártya bevezetéséről, emellett több egészségügyi, oktatási, valamint sport témájú javaslatról is, utóbbiak között szerepel a 2024-es olimpia rendezési szándékának kinyilvánítása.

A képviselők a fentieken kívül az alapvető jogok biztosának, valamint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tavalyi évről szóló beszámolóit is elfogadhatják, továbbá a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságát is létrehozhatják az elnök és a tagok megválasztásával. A testületet a fideszes Papcsák Ferenc vezetheti, a parlament gazdasági bizottsága korábban a Fidesz (Madarász László), a KDNP (Szényei Gábor András), valamint a Jobbik (Nyikos László) jelöltjét támogatta a felügyelőbizottsági tagságra.

A szavazásokat az interpellációk, majd azonnali kérdések és kérdések követik. Az előzetes napirend alapján az ülés két, az illegális migrációval foglalkozó szocialista indítvány általános vitájával érhet véget. Ezek rendkívüli ülésen történő megtárgyalása érdekében gyűjtött aláírásokat az MSZP.

(mti)