Tizenkét párt jelezte, hogy jelöltet állít a veszprémi választáson

2014. december 19. péntek 15:15

Tizenkét párt jelezte, hogy jelöltet állít a veszprémi választáson

Újabb pártokat vett nyilvántartásba a februári veszprémi időközi országgyűlési képviselőválasztásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén, ezzel már tizenkettőre nőtt a választáson jelöltet állítani szándékozó pártok száma.

A testület egyhangúlag döntött a Magyarországi Cigányok Fóruma - Összefogás Magyarországért Párt, valamint a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség nyilvántartásba vételéről.

Az NVB korábban már döntött a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja, a Magyar Munkáspárt, valamint a Magyar Szocialista Párt, az Elégedetlenek Pártja, a Zöldek Pártja, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, az Összefogás Párt, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt nyilvántartásba vételéről. A függetlenként induló jelölteknek nem kell regisztráltatniuk magukat a választásra.

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi országgyűlési képviselőjét november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, így - mivel az uniós biztosi megbízatás és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen - október 30-i hatállyal lemondott - a Fidesz-frakcióban betöltött - országgyűlési mandátumáról.

Az NVB február 22-ére tűzte ki az időközi választás időpontját. A választókat január 5-ig értesítik arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben, az ajánlásokat január 5-től gyűjthetik az indulni szándékozók. Az országgyűlési egyéni választókerületben induló jelölteknek 500 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük, az ajánlásokat január 19-én 16 óráig kell leadniuk a választási bizottságnál.

Az NVB ülésén három országos nemzetiségi mandátumot is kiadtak. A testület Klauszné Fuzik Mária Ildikónak adta ki az Országos Szlovák Önkormányzatban a Fuzik János, Glückné Salgai Szilvia Katalinnak az Andó György, Horváth Endrének a Medvegy Pálné lemondása miatt megüresedő mandátumot.

Az országos önkormányzat november 5-én alakult meg, az önkormányzat 16 tagja a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója-Szövetsége, Magyarországi Szlovákok Szövetsége Közhasznú Szervezet közös listájáról szerzett mandátumot, 7 pedig az Identita Szlovák Egyesület listájáról.

A nemzetiségi választáson az Identita Szlovák Egyesület listájáról szerzett mandátumot Fuzik János, a testület korábbi elnöke is, aki április óta nemzetiségi szószóló is, és mivel a két tisztség összeférhetetlen, ezért már az alakuló ülésen lemondott mandátumáról. Ugyancsak lemondott mandátumáról Andó György és Medvegy Pálné is.

A nemzetiségek jogairól szóló törvény szerint az országos listán mandátumhoz jutott nemzetiségi önkormányzati képviselő megbízatásának megszűnése esetén a mandátumot - a listán eredetileg is szereplő jelöltek közül - a listát állító nemzetiségi szervezet által megnevezett, ennek hiányában a listán soron következő jelölt szerzi meg.

Az NVB az Identita Szlovák Egyesület javaslata alapján a lemondás miatt megüresedett mandátumokat Klauszné Fuzik Mária Ildikónak, Horváth Endrének és Glückné Salgai Szilvia Katalinnak adta ki az Országos Szlovák Önkormányzatban.

(mti)