Tállai: „bizonyos”, hogy a Bunge is érintett a kétmilliárdos csalásban

2014. október 30. csütörtök 14:15

Tállai András nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár közlése szerint az amerikai Bunge élelmiszer-ipari vállalat érintett lehet áfacsalásos gabonakereskedelmi ügyekben.

A parlamenti államtitkárt a HírTV Magyarország élőben című műsorában - amelyről csütörtökön cikkezett a csatorna honlapja is - kérdezték az amerikai Bunge által bejelentett áfacsalási ügyről és arról, hol tart a vizsgálat.

A politikus válaszában kifejtette: 2013-ban indult az adóellenőrzés, amely 12 céget érint, és ma már 16 embert gyanúsítanak. "Kiterjedt ellenőrzés történt" - mondta, hozzátéve, hogy a megállapított adóhiány meghaladja a kétmilliárd forintot.

Arra a kérdésre, igaz-e, hogy gabonakereskedelmi ügyekben maga a feljelentő, a Bunge is érintett, Tállai András azt válaszolta: "ennek van alapja", majd emlékeztetett arra, hogy ennek a cégnek más országokban is van problémája az adózással, hiszen például Argentínában több mint 400 millió dollárt követelnek tőle.

"Nagyon érdekes a helyzet, végül is a feljelentő került abba a helyzetbe, hogy elképzelhető, sőt bizonyos, hogy benne van ezekben a csalásokban" - fogalmazott a parlamenti államtitkár.

A Magyar Nemzet a héten cikkezett arról, hogy a Bunge részese volt egy Argentínában három évvel ezelőtt kirobbant több száz millió dolláros áfacsalási botránynak, a dél-amerikai ország hatósága pedig csaknem 500 millió dollár megfizetését követeli a cégtől.

Az ügyről a napilap azt írta: az argentin adóhatóság három évvel ezelőtt indított büntetőeljárást a világ nagy gabonakereskedő vállalatai ellen, mert szerintük bizonyítékokkal alátámasztható, hogy a négy kereskedőcég meghamisította adóbevallásait, az argentin törvényeket megszegve adóparadicsomokba menekítették bevételeiket, mindemellett mesterségesen inflációt gerjesztettek, hogy ezáltal csökkenjen a befizetett adó mértéke, és adókedvezményeket igényelhessenek.

A Magyar Nemzet csütörtökön arról is írt, hogy Barack Obama - az Egyesült Államok jelenlegi elnöke - 2006-ban még szenátorként személyes támogatást nyújtott a Bunge amerikai központú, étolajat forgalmazó cégnek. Azt is hozzátették, hogy tavaly Barack Obama korábbi környezetvédelmi tanácsadója, Carol Browner a Bunge Limited igazgatótanácsának tagja lett. "Browner ma is jelentős befolyással bírhat a Fehér Házban, ugyanis amellett, hogy Obama tanácsadója volt, Bill Clinton elnöksége alatt nyolc éven át vezette az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségét" - olvasható a cikkben.

(mti)