Szijjártó: ismét kiváló lehet a magyar-amerikai politikai viszony

2015. január 22. csütörtök 15:34

Szijjártó: ismét kiváló lehet a magyar-amerikai politikai viszony

Az új amerikai nagykövet érkezése jó lehetőség, hogy a magyar-amerikai politikai viszonyt visszaemeljük arra a kiváló szintre, amelyen a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok és a védelmi együttműködés van - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A miniszter a Világgazdaság című lap konferenciáján bejelentette, a magyar kormány úgy döntött, hogy Chicagóban főkonzulátust nyit, amely szeptemberben kezdheti meg a működését.

Szijjártó Péter elmondta: a viszony rendezésére való amerikai nyitottság és készség jele, hogy magyar idő szerint szerda este - egy teljesen átlagosnak mondható, két hónapos ügyintézési határidőn belül - Magyarország megkapta az amerikai külügyminisztériumtól a leendő washingtoni nagykövetre vonatkozó elfogadó nyilatkozatot.

 

A magyar-orosz viszonyról a miniszter kifejtette: egész Európának érdeke, hogy kiszámítható partnerség, kiegyensúlyozott együttműködés legyen Oroszországgal. A kapcsolatok rendezése már csak azért is fontos lenne, mert az EU-orosz kereskedelmi forgalom 7 százalékkal visszaesett a szankciók következtében - mutatott rá. 

A közép-európai országok számára az energiabiztonság miatt különösen fontos, hogy legyen előrelépés az EU-orosz viszonyban. Erre azonban csak akkor van esély, ha az ukrajnai fegyveres konfliktusban részes minden fél tiszteletben tartja a minszki megállapodást - mondta.

A külügyminiszter megjegyezte, hogy a nagy és erős országok egyes geopolitikai helyzetek kezelésekor nem mindig veszik figyelembe az adott térség kis országainak érdekeit.

Szijjártó Péter 2015 egyik legfontosabb kérdéseként említette, hogy létrejön-e a szabadkereskedelmi megállapodás az EU és az Egyesült Államok között. Kijelentette: ha az Európai Bizottságnak adott mandátum, tárgyalási pozíció alapján születne meg a megállapodás, az segítené a magyar gazdaság növekedését. A miniszter hangsúlyozta, lényeges, hogy a tárgyalások mindvégig átláthatóak legyenek.

Képünkön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előadást tart a Világgazdaság gazdasági napilap 2015: Átrendeződő piacok, új tulajdonosok címmel megrendezett évindító konferenciáján az Aquincum Hotel Budapest szállodában január 22-én.

MTI – Fotó: Koszticsák Szilárd