Százezrekbe is fájhat a hibás adóbevallás

2014. április 23. szerda 07:32

Százezrekbe is fájhat a hibás adóbevallás

Aki a határidő után, vagy hibásan adja be nyilatkozatát, bírságra számíthat, ennek összege a 200 ezer forintot is elérheti.

Április 30-ig postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az egyszerűsített adóbevallásokat. A 4 millió adózó közül 350 ezren kérték a NAV-tól, hogy készítse el helyettük a bevallást. Akik a NAV számításait rendben találják, más dolguk nincs, bevallásuk érvényes.

Ha viszont gond van a bevallással, akkor május 20-ig ezt jelezni kell az adóhatóság felé. Magánszemélyek esetében ez a dátum a bevallás benyújtásának végső határideje is. Aki ezután, vagy hibásan adja be nyilatkozatát, bírságra számíthat, ennek összege a 200 ezer forintot is elérheti - hangzott el a Híradóban.

Ha valaki a szükségesnél kevesebb adót fizetett be, akkor azzal számolhat, hogy a bírság akár az adóhiány összegének felét is elérheti.

Az ÁFA és jövedéki adó mellett az állam egyik legfontosabb bevétele a személyi jövedelemadó. A KSH adatai szerint idén csak ebből az adófajtából 1550 milliárd forintra számít a költségvetés. Ez az államkassza összes bevételének mintegy 15 százalékát jelenti.

 

Forrás: Duna Híradó