Rétvári: az állam az apparátuson és az önkormányzatokon spórol

2014. július 22. kedd 17:35

Rétvári: az állam az apparátuson és az önkormányzatokon spórol

Miközben a költségvetési kiadások 53 százalékát az egészségügy, a szociális terület, a kultúra és az oktatás területén költi el az állam, a bejelentett zárolásnak mindössze 8 százaléka érinti a minisztériumot; és az nem érinti az emberek hétköznapjait - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kedden az MTI-nek.

Az államtitkár emlékeztetett rá: a zárolás ideiglenes intézkedés annak érdekében, hogy Magyarország biztosan tartani tudja a költségvetési hiányt. Jelezte: ha a gazdaságélénkítő intézkedések meghozzák az eredményt, ezt az összeget év végén újra megnyithatják. A zárolás nem érinti az emberek hétköznapjait, nem érinti a családokat, az állam az apparátuson, a kormányzaton spórol - hangsúlyozta az államtitkár.

Az Emmit a zárolás 110 milliárdos összegéből 9 milliárd forint zárolása érinti, miközben a költségvetési kiadások 53 százalékát költi el az állam az Emmi által felügyelt területeken, az egészségügyben, az oktatásban, a kultúrában és a szociális területen. Tehát amíg a teljes költségvetés többségét ezeken a területeken költi el az állam, addig a zárolás körülbelül 8 százaléka érinti a minisztériumot - hangsúlyozta Rétvári Bence.

Emlékeztetett rá: miközben a kormány meghozta a zárolással kapcsolatos döntését, a kórházak számára 14 milliárd, a közoktatás számára 20 milliárd forintos pluszforrást is biztosított, ami jóval több, mint a zárolt 9 milliárd forint.

MTI – Fotó: Kovács Attila/MTI