Reális veszély az emberéleteket követelő kibertámadás

2016. május 03. kedd 10:10

Reális veszély az emberéleteket követelő kibertámadás

Bár egyelőre az Iszlám Állam (IÁ) nem rendelkezik az ehhez szükséges tudással és háttérrel, reális veszélyt jelentenek az emberéleteket követelő informatikai terrorcselekmények - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Krasznay Csabát azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a terroristák tevékenységét figyelő Flashpoint biztonságelemző vállalat április végén közzétett jelentése szerint az IÁ egyesítette hackercsoportjait, amiből arra következtettek, hogy a terroristák ezután komolyabb kibertámadásokat is terveznek kormányzatok és vállalatok ellen.

A kiberbiztonsági szakértő elmondta: a szakma már régóta számol annak veszélyével, hogy egy pontosan kivitelezett, például egy erőmű, egy gát vagy a repülésirányítás elleni informatikai támadás halálos következményekkel járhat. A kockázat tehát ismert, a magyar és az európai szabályozók pedig igyekeznek olyan jogi környezetet teremteni, amelyben a létfontosságú rendszerelemek, a kritikus infrastruktúrák üzemeltetőit kötelezik információbiztonsági védelem kiépítésére.

"Egyre felkészültebbek vagyunk, de lenne hová fejlődni" - összegzett Krasznay Csaba, hozzáfűzve: főként annak fényében, hogy manapság nincs olyan szakma vagy ágazat, amely ne használná az informatikát, és a nemzetközi kiberbűnözés bevételei a drogkereskedeleméhez mérhetők.

Úgy tudják, egyelőre a terrorszervezetek nem rendelkeznek sem a megfelelő anyagi háttérrel, sem a kellő információval ahhoz, hogy ezekbe a létfontosságú rendszerekbe be tudjanak hatolni. Viszont azt is tudják, hogy egyes orosz szervezett bűnözői csoportok képesek bejutni ilyen rendszerekbe, és a brüsszeli események óta ismert, hogy a terrorizmus és a szervezett bűnözés sokszor összeér - mondta.

Közölte, egyelőre nem tudunk arról, hogy történt volna kiber-terrortámadás Európában.